Menu

In de bergen, door de dalen

Afgelopen zondag sloten we de kerkdienst af met het lied ‘Laat het feest zijn in de huizen’. Een prachtig loflied, dat zingt over God loven in de bergen en in de dalen. Ik kon het niet helpen dat ik het hele lied dacht aan de bergen waar we over enkele weken heen hopen te gaan.

Na lange tijd zetten wij namelijk weer voet over de Nederlandse grens, we zoeken de bergen op. Ik ben als een kind zo blij en enthousiast dat ik de dagen aftel. De bergen: machtig groot, wonderlijk mooi gemaakt en fantastisch om te beklimmen, want het uitzicht dat daarop volgt is fenomenaal!

Wanneer je op de top staat, geniet je van een weids uitzicht over bergtoppen, met of zonder eeuwige sneeuw. Je snuift de frisse berglucht op die je hele wezen verkwikt. Wat je ook ziet wanneer je op de top staat, zijn de dalen. Van berg naar berg zul je eerst langs dalen moeten. En dat beeld vind ik misschien nog wel het meest intrigerend.

Want wat heb je als mens soms ook te maken met deze bergen en dalen. Wanneer je je in een dal bevindt kan het soms zo moeilijk, misschien wel onmogelijk, zijn om God te loven en om Hem te prijzen om zijn goedheid. De berg die voor je staat lijkt als een reus zo groot. ‘Hoe kom ik daar ooit bovenop?’, vraag je jezelf af. Misschien heb jij deze zomer wel een persoonlijke berg te beklimmen doordat er zorgen zijn om gezondheid, relaties, werkloosheid of financiën.

Ik raad je aan dit lied te zingen. Zing het in het dal en zing het op je weg omhoog, de berg op. Zing het wanneer de grillige bergtoppen te hoog lijken. Zing het huilend, dan weer lachend. Zing het met moed, zing het met alles wat in je is. In de bergen, door de dalen, hoor mijn loflied, Heer, overal - ook in mijn dal. In de hemel en op aarde, als uw glorie komen zal.

Want zijn glorie zal komen! Jij zult weer glorieus boven op de berg staan. Ik wens je samen met God een goede klim toe, wanneer je op vakantie gaat, maar ook wanneer je thuis blijft. En wanneer je dan de top hebt bereikt, kijk dan eens om je heen. Zie de bergen die je beklommen hebt, zie het dal van waaruit je begon. En verwonder je dan over Gods goedheid. Hij was erbij. Op het moment dat jij Hem niet ervaarde en je niet meer verder wilde klimmen, op momenten dat je boos op Hem was om de berg die voor je stond en op momenten van trots wanneer je weer stappen omhoog zette. Hij wachtte geduldig tot jij de kracht voelde om weer verder te klimmen. Hij houdt je hand vast, Hij is naast je, onder je, boven je, Hij is om jou heen.

Ga met God, ik wens je een fenomenaal uitzicht toe!

Luister 'Laat het feest zijn in de huizen' hier.

Christien Korf

Christien schreef voor Ark Mission het bemoedigingsboekje 'Ik ben ziek' om mensen die te maken hebben (gehad) met ziekte te bemoedigen en om uit te dragen dat Gods liefde en trouw dieper gaat dan al je angst, verdriet en twijfel.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd