Menu

Boeken

Boeken

DoorErica Kramer Datum7 november 2019 0 reacties

20191107_155508.jpg

Op mijn boekenplank staat een beduimelde schat: Jip en Janneke. Tweede boek. Voor in het boek lees ik de opdracht: 25 september 1979, voor mijn vriendje Merika. Merika, zo noemde de driejarige gever mij, want hij had net een liedje geleerd over Amerika. Er is nog een foto waarop ik gefascineerd kijk naar de plaatjes in het boek – lezen kon ik nog niet op mijn vierde verjaardag. Wat ik me vooral herinner is de vreugde: je kunt een boek krijgen. Je kunt een boek bezitten. En dan kun je het elke dag lezen, zo lang je maar wilt.

Het boek was het begin van een levenslange liefdesgeschiedenis met boeken. Ik hield van de bibliotheek. Ik hield van de boeken thuis op de plank. Ik hield van ‘lezen voor de lijst’. Ik ging literatuur studeren, en ik hield ervan om elke week een negentiende-eeuwse roman te lezen. En ergens in deze periode kwam ik tot geloof. Ik ontdekte – enigszins tot mijn verbazing – dat ik ervan houd om geloofsopbouwende boeken te lezen. Ik maakte daar zelfs mijn beroep van: ik ben fondsredacteur bij een christelijke uitgeverij.

Weet je wat ik zo leuk vind? Boeken veranderen levens. Ze leren je dat er een wereld buiten de jouwe is, dat er mensen zijn die op een heel andere manier denken. Boeken hebben ook mijn leven getransformeerd: ze hebben me uitgedaagd om radicaal voor Jezus te kiezen, en ik geniet intens van dat leven in vertrouwen.

Wat ik zo waardevol vind aan Ark Mission is dat ze mijn ervaring als vierjarige boekbezitter reproduceren: ze geven bijbels en christelijke boeken aan kinderen in Ivoorkust, Mongolië en Oost-Europa. Zouden deze kinderen net als de vierjarige ik verwonderd kijken naar de plaatjes, en hun schat koesteren? Zou hun leven ook zo beïnvloed worden door deze cadeaus?

Erica Kramer
Redacteur en blogger

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd