Menu

New year, new me?

New year, new me?

DoorLianne van Dijk Datum10 januari 2020 0 reacties

elijah-hiett-UuQ_T09F8zw-unsplash.jpg

Rond de jaarwisseling hebben we massaal de illusie dat er in de nacht van 31 december op 1 januari iets wonderlijks gebeurt. Wat 365 dagen lang niet is gelukt, gaat nu wél lukken. Meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, zuiniger leven, …

Gewoontedieren
Maar de voornemens, hoe goed ook, zijn elk jaar weer grotendeels hetzelfde; in die zin is er ook weer niet zoveel nieuws aan een nieuw jaar. Op sociale media zie je vaak de kreet 'New year, new me' voorbij komen, maar in de tweede week van januari staan we vaak alweer met beide benen op de grond. Zeker, het is heerlijk om aan het begin van het nieuwe jaar het gevoel te hebben dat je weer met een schone lei kan beginnen. Toch zijn we als mensen tegelijkertijd gewoontedieren. En om gewoontes te veranderen is vaak meer nodig dan alleen een nieuwe kalender met een nieuw jaartal.

Doelen
En vaak ontbreekt dat stukje 'meer'. Veel mensen zullen ergens in de komende weken voor de eerste keer hun sportuurtje overslaan, voor de eerste keer toch weer een sigaret opsteken, voor de eerste keer een dure impulsaankoop doen. Veel mensen zullen daar even flink van balen, maar daarna hun schouders ophalen. Ze zullen denken: ‘Ach, weer mislukt, nu maakt het toch niet meer uit.’

Ho.

Dat is waar ik je graag op deze tiende januari stil wil zetten. Ik weet niet hoe jij aan 2020 begonnen bent: met frisse moed, of juist met lood in de schoenen? Misschien heb je jezelf wel geloofsdoelen gesteld: meer tijd besteden aan de Bijbel, aan gebed, aan aandacht voor je naaste – en misschien heb je jezelf inmiddels al wel teleurgesteld. Het zou zomaar kunnen dat je ook het idee hebt dat je God hebt teleurgesteld.

Nieuwe kans
En dat is precies het punt waarop ik je wil stilzetten. Want ook nu, vandaag, op 10 januari 2020, kun je gewoon weer opnieuw beginnen. Ook vandaag kun je het besluit nemen om het bij die ene misser te laten, en alsnog met goede moed verder te gaan. Elke dag, elk uur, is een nieuwe kans om jezelf tot je recht te laten komen.

Grijp die kans. Het maakt namelijk wel nog steeds uit. Ook, of misschien wel juist, als je goede voornemens alweer helemaal in de soep dreigen te lopen. Er gebeurt namelijk niet alleen iets wonderlijks tussen 31 december en 1 januari, maar elke dag opnieuw. Elke dag komt de zon weer op en gaat de zon weer onder. Elke dag is er een nieuwe kans. Wacht niet op wéér een nieuw jaar. Grijp hem nu.

Lianne van Dijk
Projectcoördinator bij Ark Mission en auteur van o.a. Van stress naar stilte en Hier vind je hoop.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd