Menu

Achter de schermen

In de Maand van de Bijbel besteedt Ark Mission extra aandacht aan de rol die de Bijbel speelt in het persoonlijke leven van christenen. Dit doen wij onder andere aan de hand van het boek Mijn notities bij de Bijbel. Dit notitieboek helpt bij het persoonlijke gebruik van de Bijbel. Je krijgt elke week een Bijbeltekst aangereikt met een korte overdenking, en verder is er veel ruimte voor eigen observaties, gedachten en (dank)gebeden. Om te laten zien hoe je dit boek kunt gebruiken, gaan onze bloggers hier ook mee aan de slag.

Deze week schrijft Jolanda over het thema van week 6:
De uittocht (Exodus 12:40-41; verder lezen: Exodus 12-15)

‘Vierhonderddertig jaar hadden de Israëlieten in ​Egypte​ gewoond; na precies vierhonderddertig jaar – geen dag eerder of later – trok het volk van de HEER, in groepen geordend, uit ​Egypte​ weg.’ (Exodus 12:40-41)

430 jaar? De Israëlieten hebben 430 jaar in Egypte gewoond en daar als slaven moeten werken? Dat zijn hele generaties! Ze klaagden luid, staat in Exodus 2. Dat snap ik, want de Egyptenaren beulden hen af, maakten hun het leven ondraaglijk met zwaar werk en ze werden voortdurend mishandeld (Exodus 1). Maar al die tijd was God stil. Wat zouden ze gedacht en gevoeld hebben? Dat hun machtige God hen in de steek had gelaten? Dat God hen niet hoorde? 430 jaar lang veranderde er niets en was het stil.

Ondertussen had God hen wel gehoord! Achter de schermen, terwijl de Israëlieten dachten dat ze vergeten werden, ging God aan het werk om hen uit Egypte weg te halen en ze daarvoor in de plaats een prachtig, overvloedig land te geven. Hij kende Mozes al, hij wist dat hij betrokken was bij het lot van zijn volk, dat hij gevlucht was en dat hij nu bij de schapen in de woestijn een teruggetrokken leven leidde. Achter de schermen bereidde God hem voor om het volk te redden.

Het duurde nog een hele tijd voordat de farao het volk liet gaan. In de tussentijd werd het leven voor de Israëlieten alleen nog maar zwaarder. Ze zullen geroepen hebben: ‘Hoe lang nog, Heer, waarom doet U niets, waar blijft U nou?’

En dan is daar dat moment. Na precies 430 jaar, geen dag eerder of later, gingen ze. God had het bepaald. Op Zijn moment liet Hij de Israëlieten zien dat Hij hen niet vergeten was. Hij waakte zelfs om hen persoonlijk uit Egypte weg te leiden. Al die tijd had Hij achter de schermen gewerkt aan hun bevrijding.

Als ik dit zo lees denk ik terug aan een lange, zwarte periode in mijn eigen leven. Wat heb ik het uitgeschreeuwd naar God om mijn situatie te veranderen en me afgevraagd waarom Hij mij in de steek had gelaten. Wat was ik boos op Hem omdat Hij stil was. Ik geloof dat Hij achter de schermen al lang bezig was Zijn plan uit te werken. Als ik deze periode niet had meegemaakt, was ik niet geworden wie ik nu ben. Hij bleek net zo trouw aan mij te zijn als Hij toen was aan Zijn volk. Je mag erop vertrouwen dat Hij jou ook trouw is. Ook al zie je het niet, achter de schermen werkt God ook voor jou Zijn plan uit.

Jolanda Kromhout
Algemeen Manager Ark Mission

U kunt Mijn notities bij de Bijbel ook winnen! Stuur uw favoriete Bijbeltekst met motivatie naar info@arkmission.nl om kans te maken. Meedoen kan tot 14 februari.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd