Menu

Ik begrijp je (niet)

Ik begrijp je (niet)

DoorHannah Datum26 februari 2020 0 reacties

pieces-of-the-puzzle-1925422_1280.jpg

Zomaar twee verschillende reacties op de diagnose autisme, van twee generaties met elk hun eigen verhaal:

'Asperger. Ze zegt dat ik asperges heb. Wat is dat nu voor raars. Ik lust ze niet eens.' Dat is de reactie van mijn vader als hij de vermoedelijke diagnose hoort. Het is compleet nieuw voor hem. En even voor de duidelijkheid, hij is geen domme man. Jarenlang was hij computerprogrammeur in het hart van de financiële wereld.

In de kerk laat M. bidden voor zijn zoontje die de diagnose autisme heeft gekregen. Mijn zoon kijkt me aan en fluistert: 'Waarom heeft hij daar gebed voor nodig? Het is toch helemaal niet erg om autisme te hebben?' Ik leg mijn zoon uit dat toen hij de diagnose kreeg, wij ook zorgen hadden over zijn toekomst; hoe zou dat lopen, hoeveel obstakels zou hij tegenkomen? Hij heeft zich heel goed ontwikkeld, maar dat wisten wij toen nog niet. Mijn zoon snapt het. Bidden voor de zoon van M. vindt hij toch ook wel een goed idee.

Tegenwoordig is er veel bekend over autisme. Vroeger 'bestond' autisme niet, waren de mensen hooguit een beetje apart of behoorlijk anders. Was het toen makkelijker? Of is het juist nu makkelijker, nu er steeds meer openheid over komt?

De diagnose autisme is nog altijd behoorlijk heftig als deze net op je pad komt. Toen mijn zoon de diagnose kreeg, was mijn eerste gedachte: levenslang. Toen ik ontdekte dat mijn vader Asperger heeft, voelde ik bevestiging, maar ook verdriet over het onbegrip dat mijn vader tegenkomt.

Rondom de diagnose kun je in een emotionele achtbaan terechtkomen. Wat is het dan fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt en nog meemaken. Mijn zoon ging na de dienst naar M. om te vertellen over hoe hij autisme ervaart. Dit was voor M. een kippenvelmoment, zo vertelde hij mij later. Mijn eigen zoektocht naar hoe om te gaan met de diagnose autisme in mijn omgeving, heeft mij ook veel mooie ontmoetingen gebracht. Ontmoetingen met andere vrouwen bijvoorbeeld, met moeders die dezelfde zorgen kenden als ik.

Inmiddels is de stabiliteit in mijn leven weergekeerd. Zoals ik steun had aan andere mensen in de eerste periode na de diagnose, zo probeer ik nu anderen tot steun te zijn. Worstel jij met de diagnose autisme in je omgeving? Ga op zoek naar steun, naar herkenning en troost. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hannah

Hannah is getrouwd en moeder van een zoon. Zowel in haar gezin van herkomst als haar eigen gezin heeft ze te maken met autisme. Ze wil er graag zijn voor anderen die zich in eenzelfde situatie bevinden. Voor Ark Mission schreef ze daarom het bemoedigingsboekje Ik begrijp je (niet).

Kijk op arkmission.nl/bemoedigingsboekjes voor meer informatie over onze pastorale serie.

 

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd