Menu

Je bent niet alleen

Met alles wat ons op dit moment bezighoudt zouden we het bijna vergeten, maar de veertigdagentijd loopt ondertussen bijna ten einde. De Stille Week zal volgende week voor sommigen alles behalve een stille week zijn, met misschien wel het hele gezin thuis. Voor anderen zal het juist een stille week zijn tegen wil en dank: noodgedwongen alleen thuis, geen gezelschap, geen bedrijvigheid.

Voor mij is The Passion elk jaar vaste prik in de week voor Pasen. En ook dit jaar zal er weer een uitvoering zijn, zij het in een andere vorm dan normaal. Ik herinner me nog hoe ik naar de editie van vorig jaar keek. Het thema was ‘Je bent niet alleen’, en had voor mij niet toepasselijker gekund. Ik woonde op dat moment nog in het buitenland, ik ging door een heel moeilijke periode heen en ik voelde me alleen. Alleen in mijn specifieke situatie, alleen in mijn verdriet, alleen terwijl ik naar The Passion keek.

Mooie woorden
Vanaf de bank keek ik naar de gezichten van de mensen op het plein in Dordrecht. Sommigen leken gelukkig, hard meezingend met de nummers. Anderen keken wat verdwaasd voor zich uit, meer toeschouwer dan deelnemer. Af en toe zag ik betraande gezichten. Misschien waren die mensen wel iemand kwijtgeraakt, aan de dood of aan het leven. Misschien voelden ze zich te midden van die menigte wel extra alleen.

Tegen het einde van de uitzending zong Edwin Jonker als Jezus de mensen toe: ‘Je bent niet alleen, je kunt het aan me kwijt. Als het leven je teveel wordt, ben ik er altijd.’ Ik vond het mooie woorden, maar ik kon er op dat moment niet zoveel mee. Wat ik nodig had was een mens. Iemand die naast je komt zitten. Iemand die een kop thee voor je zet. Iemand die … Toen ging mijn telefoon. ‘Ik moest aan je denken, dus ik bel je maar even. Hoe gaat het nou met je?’

Verzachten
Eenzaamheid is in deze tijd van isolatie en afstand een groter probleem dan ooit – voor mensen die alleen wonen, maar ook voor mensen die zich in hun relatie of in hun gezin alleen voelen staan. Waar je normaal afleiding vindt in het contact met anderen en in bezigheden buitenshuis, word je nu elke dag bepaald bij jouw persoonlijke werkelijkheid.

Maar als er iets is wat wij vanuit onze huizen kunnen doen, dan is het wel elkaars eenzaamheid verzachten. Ook al kunnen we nu niet zomaar bij elkaar op de bank neerploffen, we kunnen wel alle andere middelen gebruiken die we tot onze beschikking hebben. Bel iemand op, stuur een berichtje of een filmpje, schrijf een brief, lees tegelijk hetzelfde boek of kijk dezelfde film. Wat je ook doet, laat de ander weten en voelen: je bent niet alleen. Het is het grootste cadeau dat je iemand kunt geven.

Lianne van Dijk
Projectcoördinator bij Ark Mission en auteur van o.a. Van stress naar stilte en Hier vind je hoop.

Kijk op arkmission.nl/juist-nu voor manieren waarop je anderen kunt bemoedigen in deze tijd.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd