Menu

Ik ben met je

Ik ben met je

DoorJolanda Kromhout Datum9 april 2020 0 reacties

ryan-wallace-FEgPxOVU9Mw-unsplash.jpg

Vorige week bracht ik een bloemetje bij een bejaarde dame. Ja, ik weet het, in deze coronacrisis moet je voor hun bescherming de ouderen met rust laten, maar ik bracht het namens iemand anders. Ik had het beloofd. Voor de deur drukte ik op de bel en ik deed een stap naar achteren. De deur ging open. ‘Dag mevrouw, ik kom u een bloemetje brengen.’

Twee ogen lichtten op. ‘Een bloemetje? Voor mij? Van wie dan?’ Ik noemde de naam van wie het kwam. Ze deed een hand voor haar mond. ‘Och, wat lief dat ze aan me dacht.’ En toen kwamen de verhalen over deze persoon. Een kwartier lang vertelde ze mij, een wildvreemde, van alles over haar. Een woordenstroom die niet te stoppen was. En ik besefte: deze vrouw is eenzaam. Ze is dolblij dat er iemand bij haar aanbelt en haar wat aandacht geeft.

Toen ik in deze Stille Week de Bijbel pakte en het verhaal van het lijden van Jezus las, viel het me opeens meer op dan anders: de eenzaamheid van Jezus, juist in de allermoeilijkste periode van Zijn leven. Zijn beste vrienden lagen te slapen terwijl Jezus bang en verdrietig was en een eenzame strijd voerde om de weg van God te gaan. Eén van hen verraadde Hem. Zijn beste vriend zei tot wel drie keer toe dat hij Hem niet kende. Zelfs een leider die overtuigd was van Zijn onschuld kwam niet voor Hem op. Overgeleverd aan soldaten werd Hij voor hun lol vernederd, om uiteindelijk gekruisigd te worden. Hij was alleen, eenzaam in een ongekend lijden. Al die tijd zei Hij niets en onderging het. Maar het ergste zou nog komen en toen hield Hij het niet meer in. Hij schreeuwde het uit: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?’ (Matteüs 27:46) Dat moet Hem gebroken hebben, meer dan al het andere dat er was gebeurd.

Hij weet dus wat het is om eenzaam, doodeenzaam te zijn. Hij voelt met ons mee als wij ons eenzaam voelen in deze donkere periode. Ook als ik, als wij, ons eenzaam voelen, zijn we niet alleen. Want juist Hij heeft nadat Hij weer tot leven kwam, gezegd: ‘Ik ben met je, voor altijd, tot aan het einde van deze wereld.’ (naar Matteüs 28:20)

Jolanda Kromhout
Algemeen Manager Ark Mission

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd