Menu

Jezus in mijn lijden

Jezus in mijn lijden

DoorErica Kramer Datum21 augustus 2020 0 reacties

jeremy-perkins-7FOSJVtUtac-unsplash.jpg

‘Hoe gaat het met je?’

Tja, hoe moet je dat nu beantwoorden? Weet de vraagsteller dat ik de afgelopen veertien weken medische problemen heb gehad, dat ik met complicaties te maken kreeg na de verwijdering van mijn galblaas? Het gaat beter dan het ging, maar er staan nog een aantal ingrepen op de agenda.

Het is fijn om niet meer zoveel pijn te hebben – mijn problemen begonnen met extreme pijn. Het is fijn om eindelijk serieus genomen te worden – de eerste paar dagen hoorde ik steeds: ‘Er is medisch gesproken geen reden om in het ziekenhuis te blijven.’ Behalve dan dat ik morfine nodig had om de drie meter naar de badkamer te kunnen lopen. Het is fijn om in ieder geval te weten wat het probleem is – ik lag vier weken in het ziekenhuis voordat ik dat wist. Het is fijn dat experts me nu behandelen. En dat ik na acht weken ziekenhuis eindelijk naar huis kon en het leven weer wat draaglijker werd. Maar ik zie uit naar het moment dat mijn lijf weer echt van mijzelf is.

De afgelopen maanden waren onzeker en pijnlijk. Ik heb vrijheid en kracht moeten inleveren, schaamte moeten afleggen en moeten leren afhankelijk te zijn van anderen. Ik heb gebeden voor genezing, maar ik moest dwars door het lijden. En toch was God erbij. Hij was erbij toen ik aan het eind van mijn Latijn vroeg om een bemoediging. Binnen een minuut kwamen er twee appjes binnen die me ontzettend goed deden. Ik vond het fantastisch toen ik mocht bidden met twee kamergenoten en ze mocht steunen in hun onzekerheid.

Het bemoedigde me zo dat mensen voor me baden. Het gebed was als een muur om me heen. Waar ik niets anders kon dan op bed liggen, te moe om zelfs maar appjes te lezen, sprongen anderen voor me in de bres en ik ervoer God daardoorheen. Ik ontmoette Hem toen een vrouw uit de kerk voor me bad over de telefoon. Dit was de week dat ik extreme pijn geleden had. Ik kreeg een beeld van Jezus met de striemen van zijn lijdensweg. Hij omarmde me en zei: ‘Ik begrijp het.’ Ja, Heer, U kent het lijden en bent met ziekte vertrouwd. (Jesaja 53:3) Genezing is goed, maar Jezus’ aanwezigheid is zo veel beter.

Ik werd geraakt als nooit tevoren toen ik de woorden van het lied ‘Mijn Jezus, ik houd van U’ op me in liet werken. De wond in zijn zij, daarbij voel ik mijn pijnlijke drains meer dan ooit zitten.

Mijn Jezus, ik hou van U
want U hield van mij
Toen U aan het kruis hing
een wond in uw zij
Voor mij de genade
een doornenkroon voor U
'k Heb van U gehouden
maar nooit zoveel als nu

Lijden is niet fijn. Het is ook niet goed – waarom zou het anders in de hemel afgeschaft moeten worden? Ik hoop dat het gauw voorbij is en zou er om eerlijk te zijn het liefst voor wegrennen. Maar in mijn lijden kreeg ik een kostbaar geschenk: ik leerde Jezus kennen in zijn lijden. En zo leer ik op een nieuwe manier zingen: ‘Mijn Jezus, ik houd van U’.

Erica Kramer
Redacteur en blogger

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd