Menu

Light in the night: je hoeft niet bang te zijn

Het is een herinnering die is blijven hangen. Ik zat in groep 3. Er waren al wel televisies op school, maar dat waren nog van die dikke apparaten die op een kast door het schoolgebouw heen werden gereden. Als je de piepende wieltjes aan hoorde komen wist je direct hoe laat het was: we mochten tv kijken!

Maar het programma dat de juf elke week aanzette was helaas niet aan mij besteed. Het was educatief bedoeld, maar op mij had het programma geen geweldige invloed. Ik ging er niet beter van lezen en schrijven, maar werd er vooral bang van – tot nachtmerries aan toe. Later keek ik de filmpjes nog eens terug. Bang werd ik er niet meer van, maar een beetje verbaasd was ik wel. Waren er geen betere manieren om kinderen te helpen in hun ontwikkeling? En waar ligt de grens tussen grappig en griezelig?

Die vragen stelden wij ons bij Ark Mission ook toen wij zagen hoe Halloween aan een opmars bezig is in Nederland. Voor veel mensen – groot én klein – is het een onschuldig verkleedfeestje, maar er zijn ook kinderen die angstig worden van de nadruk die er vaak wordt gelegd op spinnen, skeletten en bloed. En toen wij ons verdiepten in de historie achter het feest, realiseerden wij ons dat wij die achtergrond niet goed konden rijmen met de Bijbelse boodschap van licht en leven.

Daarom bieden wij voortaan elk jaar het project Light in the night aan. Hiermee geven we scholen en kerken handvatten om juist in de periode rond Halloween extra aandacht te geven aan het leven dat wint van de dood, en het licht dat wint van het duister. Daarmee willen we laten zien dat hoewel griezelen op zichzelf niet verkeerd hoeft te zijn, er een geweldig alternatief is waar iedereen van kan genieten. De God die liefde is en leven geeft, is het waard om gevierd te worden – juist in een periode dat de dagen korter en kouder worden. Bij Hem is iedereen welkom, en Hij zegt tegen elk van ons: je hoeft niet bang te zijn. Die boodschap verspreiden wij als Ark Mission graag onder jong en oud; dat doen we het hele jaar door, maar in deze periode met extra nadruk.

Ik kan u trouwens geruststellen: met mij is het uiteindelijk wel goed gekomen. Al gauw mocht ik tijdens het televisie-uurtje gaan lezen in de boekenhoek. Zo kan ik nu alsnog lezen en schrijven. En ik heb al tijden niet meer over Karbonkel gedroomd.

Lianne van Dijk
Projectcoördinator bij Ark Mission

Kijk voor meer informatie over Light in the night op www.lightinthenight.nl.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd