Menu

Ik heb geen mens

Ik heb geen mens

DoorHenk Fonteijn Datum23 oktober 2020 0 reacties

moritz-mentges-XZuqMUiSdgc-unsplash.jpg

(Bij Johannes 5:7)

‘Ik heb geen mens…’ Het is een hartverscheurend zinnetje uit de mond van een man die al achtendertig jaar, een half leven, ziek ligt te zijn. Als Jezus hem vraagt of hij gezond wil worden, klinkt dit treurige geluid: Heer, ik heb geen mens om me naar dat genezende water te dragen. Niemand die me helpt. Het deed me denken aan wat Herman van Veen al bijna veertig jaar geleden schreef: de grootste kanker van onze tijd is doodgewone eenzaamheid.

Wat iedereen al zag aankomen, is weer een feit. Onze overheid heeft er schoorvoetend aan moeten geloven: strenge maatregelen met krachtdadige handhaving. Er wordt nu natuurlijk geroepen dat de regering de afgelopen maanden een zwalkend en slap beleid heeft gevoerd, maar ik vind dat iets te goedkoop scoren door de oppositie. Er was een fase dat er minder reden tot ingrijpen was. En bijna allemaal hebben we gretig gebruik gemaakt van die toegenomen ruimte van juni tot eind september. We moeten nu niet doen alsof we dat anders hadden gewild. Het is tamelijk in de lijn der verwachting dat in deze fase van het jaar allerlei virussen, dus ook dit, met hernieuwd enthousiasme de aanval inzetten – dat zeg ik als ervaringsdeskundige, elke herfst heb ik wel een verkoudheid te pakken. Dus moeten ook de regels weer worden aangescherpt.

Intussen moeten we goed in de gaten houden dat de echte kwetsbaren lang niet allemaal in ziekenhuizen en verpleeghuizen liggen, maar soms gewoon naast ons wonen! Niet geveld door het coronavirus, maar gekweld door permanent gemis aan ‘normaal’ menselijk contact. Mensen die de aansluiting met de moderne tijd niet hebben kunnen maken, niet actief zijn op sociale media, of soms juist alleen maar daar! Mensen die geen deel (meer) uitmaken van traditionele sociale netwerken als kerk, koor of club. Die – en ja, dat kan soms ook aan henzelf liggen – geen netwerk van gezin en familie meer hebben om op terug te vallen.Tijd om de hamer van Rutte en De Jonge te pakken en ook dát virus, dat al veel langer verwoestend rondgaat, te lijf te gaan!

Henk Fonteyn
Theoloog, publicist en voormalig legerpredikant

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd