Menu

Bemoedigingsboekje Ik voel me alleen

Ik voel me zo alleen - Helene Akkerman

Het kan zomaar op je vallen, als een zwarte deken. Het ene moment ben je nog gezellig in gesprek met iemand. Het andere moment stap je een leeg huis binnen en overvalt je een diep gevoel van verlatenheid. Eenzaamheid is een optelsom van gevoelens van leegte, angst en verdriet. En gedachten dat jouw leven voor niemand zin heeft. Het kan ook gepaard gaan met lichamelijke of psychische klachten.

Niemand is er trots op dat hij eenzaam is. Mensen kunnen denken dat het aan jou ligt; dat je niet leuk genoeg bent om veel contacten te hebben. Maar het gaat niet om de hoeveelheid contacten. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. En dat gevoel kan je ook overvallen in een drukke ruimte of op een familiefeest. Als je eenzaam bent mis je een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je graag zou willen.

We hebben elkaar nodig om het leven als zinvol te kunnen ervaren, om elkaar te helpen en om geluk te delen. Om samen van het leven te genieten als het ons voor de wind gaat, en om elkaar te ondersteunen als het leven zwaar is. Zelfs in het paradijs, toen alles nog perfect was, zag God het al: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is'. Wij, mensen, zijn gemaakt om in relatie te leven met elkaar. Om samen te zijn.

Alvast even binnen kijken? Klik hier voor een aantal inkijkpagina's. 

Op zoek naar meer bemoediging? De bemoedigingsboekjes bestaan uit een serie van diverse boekjes. De boekjes worden gratis beschikbaar gesteld aan gekozen organisaties die ze aan belanghebbenden verspreiden. Kijk op de overzichtspagina voor de andere boekjes.