Menu

Welk verhaal vertelt uw vingerafdruk?

Lees en luister hieronder de column van ds. Mirjam Kollenstaart-Muis hoe een gevangen identiteit haar raakt.

Hoe gevangen bent u?

We zijn al even onderweg in 2022.

Wat waren uw goede voornemens? Gezonder leven, meer bijbellezen of een andere baan? Misschien zijn de verlangens veel dieper. Dat je bevrijd wordt van angst en schaamte over dingen die in jouw leven zijn gebeurd. De boetes voor te hard rijden? Een strafblad? De uren vrijwilligerswerk? Wat zegt mijn identiteitskaart over mij? En welk verhaal vertelt mijn vingerafdruk?

In haar boek De Keuze

maakt Edith Eger duidelijk dat wat je gedaan hebt, of wat jou is overkomen níet jouw identiteit is. Dat vind Ark Mission een van God gegeven gedachte! God heeft ons gecreëerd met een prachtige identiteit. Aan het kruis heeft de Here Jezus afgerekend met alles wat die identiteit aantast: fouten, angsten, herinneringen of beschadigingen. Hij droeg de straf zodat wij écht vrij kunnen zijn! Dat omarmen we graag voor onszelf en mensen die we liefhebben. Maar waarom kijken we dan naar mensen in de gevangenis op een andere manier? 

We doen dit werk graag samen met u!

Vanaf dit jaar staat het werk van Ark Mission in het teken van gedetineerden, hun families en mensen er omheen. We willen hen laten ontdekken dat je identiteit niet ligt in wat mensen zeggen. Ook niet in je daden of wat je mee hebt gemaakt. Dat doen we in opdracht van Jezus Christus, de hoogste Rechter. Die hoop geeft aan moordenaars en dieven. Die omziet naar mensen waar vol afkeer over wordt gepraat. Die mensenlevens die zijn vastgelopen, ontrafelt en weer vrijmaakt.

De samenleving oordeelt snel

en vaak keihard. En maakt geen onderscheid tussen de persoon en zijn daden. Boontje komt om z’n loontje. Je komt niet zomaar in de gevangenis. Jouw fout en het leed dat je anderen aandeed, vraagt om straf. Dat hoort erbij. En toch...

...als de Here Jezus voor mijn fouten is gestorven, dan is Hij dat ook voor ELKE gevangene in Nederland! Een gedetineerde is een mens naar Gods beeld, beschadigd door wat hij of zij heeft gedaan of meegemaakt. Maar dat is niet zijn of haar identiteit.

Ds. Mirjam Kollenstaart-Muis:

Jaren geleden was ik met mijn gezin in Zuid-Afrika. We ging in Johannesburg op bezoek bij vrienden die werkten in een gevangenis voor langgestraften jonge mannen. Ik vond het spannend. We hadden toen twee jongens – een zoon van 1,5 jaar en een zoon van 7 maanden. Hoe zou dat zijn om oog in oog te staan met een crimineel? Zo dacht ik toen. Er was een bijeenkomst op de luchtplaats. De mannen liepen daar vrij rond en vonden het maar wat interessant dat wij daar met twee kleine kinderen kwamen. Ik kan me er nog één herinneren: hij haalde de oudste uit de buggy en liep trots met hem rond op zijn arm. Hij vertelde dat hij gevangen zat, omdat hij een gewapende overval had gepleegd. En daarbij had hij iemand gedood. Later realiseerde ik mij dat ik weliswaar van te voren had opgezien tegen het bezoek aan de gevangenis, aan de criminelen, maar dat ik eigenlijk gewoon jonge mannen had ontmoet. Het was geen crimineel, geen moordenaar die met mijn kind had lopen sjouwen, maar het was een mens. Een mens die weliswaar iets vreselijks had gedaan, maar die óók vertederd raakte bij het zien van een klein kind. Als ik afstand had gehouden van deze man, mijn kind van hem had afgeschermd, dan zat deze man niet alleen fysiek achter slot en grendel, maar had ik ook zijn identiteit gevangen gezet.

En is dat niet wat wij elkaar kunnen aandoen? Is dat niet precies wat ons wordt aangedaan? Een vooroordeel uit het verleden, een eerdere, nare ervaring, lelijke woorden die verwond hebben, barsten en deuken van vroeger – ze kunnen leiden tot afstand tussen jou en de ander, tussen mij en jou.

Ik heb een tatoeage. En ook al houd je misschien helemaal niet van tattoos, ik hoop dat de boodschap van mijn tattoo je wel aanspreekt. Want twee Bijbelteksten zijn voor mij heel belangrijk: ‘je bent geroepen om vrij te zijn’ en ‘ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij’. Die bevrijding verbeeldt voor mij deze tattoo: het kruis van Christus doorbreekt het prikkeldraad dat je gevangen houdt, de afrastering die je op afstand houdt.

In het spoor van Jezus Christus wil Ark Mission zich inzetten om gevangenschap te doorbreken, om mensen die vastzitten achter slot en grendel en hun netwerk, om jou en mij, te laten delen in de vrijheid die Christus geeft.