Menu

Een ode aan Frank

Schaatsen.jpgwoensdag 23 januari 2019

Vroeger, als tiener en ook als jonge twintiger, was hij een fanatiek sporter. Voetbal, golfen, surfen, schaatsen. Er zijn weinig sporten te noemen die Frank niet heeft gedaan. Daar kwam verandering in toen hij 23 werd. Frank kreeg de diagnose MS, Multiple Screlose, oftewel een chronische ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel ernstig beschadigd raakt. Gevolg, het verlies van kracht in de benen, in armen, in het lichaam. Fanatiek sporten was er niet meer bij.

Frank werd hulpbehoevend en rolstoelgebonden. In de bloei van zijn leven moest hij noodgedwongen afscheid nemen van dat wat hij zo graag deed!

Ik zag Frank (nu 49) met regelmaat in onze gemeente in Emmeloord. Kende zijn verhaal nog niet. Tot hij een jaar geleden bij ons kwam eten. Er werd een plankje voor de deur gelegd, zodat hij eroverheen kon met zijn rolstoel en de eettafel werd verplaatst, waardoor zijn stoel eraan kon staan. We vonden het best spannend, de kinderen stelden veel vragen. Vol verwondering heetten we hem welkom. Aftastend, vragend; wat heb je nodig? Wat kunnen we voor je doen?

Waar we de avond begonnen in verwondering, sloeg dat gauw om naar béwondering. Want Frank is niet zijn ziekte, Frank is Frank: een uitermate positief ingestelde man, die samen met God de weg van MS gaat. Die zijn ziekte in één zin kan combineren met woorden als ‘zegen’ en ‘geluk’.

‘Hoe slechter het met me gaat, des te meer ik geniet.’ Is de titel van zijn boek, zijn levensverhaal.

Wat Frank me leert is het genieten van de kleine dingen. Hij kijkt niet naar wat hij niet meer kan, maar is dankbaar voor dat wat nog wel lukt. En dat is veel! Frank is een zegen voor iedereen die in een dip zit, het even niet meer ziet zitten. Hij trekt ze eruit, hij geeft moed. Hij is een bedrijfje gestart, waarin hij kan getuigen van kracht en doorzettingsvermogen, van de aanwezigheid van God in zijn en jouw leven.  Afgelopen zondag ontmoette ik Frank weer. ’Hoe gaat het met je?’ vroeg ik.

‘Het gaat goed! Ik ben blij, ik ben gezond, op de MS na dan.’  Hij lacht, niks geen medelijden met zichzelf, alleen maar geluk en passie voor dat wat hij bereikt heeft ondanks zijn ziekte.

We delen kort hoe het ons vergaat, hij spreekt me moed in en sluit af met de woorden: ‘Ik heb me toch zo’n zin in dit jaar!’ Ik kan niet anders dan daarmee instemmen. Het werkt aanstekelijk, die positiviteit.

Kun jij ook wel een positieve opsteker gebruiken? Zit je in een dip? Lees zijn boek dan eens, check www.frankvertelt.nl.

Christien Korf, blogger

Christien schreef voor Ark Mission het bemoedigingsboekje 'Ik ben ziek'. Ze schreef dit boekje om anderen die te maken hebben (gehad) met ziekte te bemoedigen en om uit te dragen dat Gods liefde en trouw dieper gaat dan al je angst, verdriet en twijfel. Kijk hier voor meer informatie over de bemoedigingsboekjes, of om ze te bestellen! 

Labels
Algemeen

« Terug