Menu

Voorjaarsbrengers

krokus ierland.jpgdonderdag 31 januari 2019

Het is een milde winter, hier in Ierland. De winterjas kan op veel dagen aan de kapstok blijven hangen en er zijn weinig ochtenden waarop je een ijskrabber nodig hebt. Stilletjes hoopt iedereen op een vroege lente, al kan er de komende paar maanden natuurlijk nog van alles gebeuren.

Een echt wintergevoel – voor zover dat bestaat – krijg je daardoor niet, maar tegelijk kun je wel heerlijk genieten van de vroege krokussen en narcissen. Als een soort eigenwijze goednieuwsbrengers komen zij met hun gekleurde kopjes alvast de grijze omgeving wat opvrolijken.

Signalen

Velen van ons zijn in de loop van januari wel weer klaar met de winter. We hebben behoefte aan licht, aan warmte en aan buiten zijn. De dagen worden weer langer, maar het gaat ons soms nog helemaal niet snel genoeg. Vroege voorjaarsbloemen kunnen je op zulke momenten net even herinneren aan dat wat nog komen gaat. Hun kleuren roepen je toe: ‘Hou vol, heb geduld, het komt echt!’

Wanneer je zo de signalen uit je omgeving oppikt, kun je je verheugen op dat wat eraan komt: het licht, de warmte, de lente en de zomer. Dan kun je hoopvol leven. Sterker nog, je hoopt niet alleen dat de winter voorbij zal gaan, je weet en je ziet ook dat het al in gang is gezet.

Donker doorbreken

Wanneer ik het nieuws volg en in mijn dagelijks leven om me heen kijk, dan lijkt dat soms ook wel een grijze winter waar geen einde aan komt. Er is veel pijn, veel wat kapot is, veel plekken waar het donker is. Soms dreigt de moed me dan in de schoenen te zakken.

Maar juist op zulke momenten is het goed om te kijken naar de krokussen en de narcissen in je omgeving. Het gelukkige echtpaar dat hun 60-jarig huwelijksjubileum viert, de vrijwilliger die zich inzet voor vluchtelingen, het kind dat helemaal opgaat in zijn spel – het zijn allemaal lichtpuntjes die het donker doorbreken.

Belofte

Die lichtpuntjes verwijzen naar dat ene grote licht: Jezus. Hij zegt over zichzelf: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.’ (Johannes 8:12) Die belofte kan je dwars door lange, koude, grijze winters heen nieuwe energie en nieuwe hoop geven. Want ook al lijkt het donker om je heen, je hebt altijd licht bij je. Licht dat leven geeft.

Die lichtpuntjes kun je bovendien ook zien als eigenwijze goednieuwsbrengers die vooruitwijzen naar de nieuwe wereld die komen gaat. Soms zijn die goednieuwsbrengers zo eenvoudig als een kind, een bloem of een vriendelijk gebaar. En juist daardoor zou je ze zomaar over het hoofd kunnen zien. Open daarom je ogen en je hart. Hou vol, heb geduld, het wordt licht!

Lianne Post

Lianne is freelance theoloog en projectleider. Ze schreef o.a. de ‘Bijbelse Breintrainer’ en ‘Bidden in de Kring’ (Ark Media). Voor Ark Mission schreef ze het bemoedigingsboekje ‘Ik zie het niet meer zitten’. Samen met haar man woont ze sinds kort in Ierland.

Labels
Algemeen

« Terug