Menu

Roeien met de riemen die je niet hebt

boat-731485_1920.jpgdonderdag 21 februari 2019

Sinds een half jaar volg ik elke twee weken de Bijbelschool van Royal Mission in Drachten. Avonden ter geloofsopbouw en verdieping. Daarnaast leer ik hier stappen te zetten en mijn geloof handen en voeten te geven. Dat houdt in durven getuigen, hoop brengen en Gods liefde delen.

Deze avond kregen we onderwijs van Gor Khatchikyan. Hij is arts, spreker, schrijver en voormalig vluchteling. Een inspirerende man en zo ook een inspirerende avond.  Eén van de uitspraken die hij deed deze avond is me bijgebleven. Als een soort houvast, een sprankje hoop: ‘Soms moet je roeien met de riemen die je niet hebt.’

We kennen allemaal het Nederlandse spreekwoord ‘Roeien met de riemen die je hebt’ en daar zijn we dan ook allemaal over het algemeen best goed in. We rooien het, we roeien stug door. Maar vaak verlangen we naar beter. Een beter leven, een betere baan, betere gezondheid, meer inkomen en meer zekerheid. Met ons oog op morgen verliezen we soms vandaag uit het oog. We werken hard om onze doelen te bereiken. We roeien en roeien maar, we doen er nog een schepje bovenop, we trotseren woelige wateren, soms zelfs de storm op zee, maar we roeien –ook in de storm- met de riemen die we hebben, op koers naar dat betere leven.

Hoe zou het zijn als we leren varen met de riemen die we nog niet hebben? Roeien met de riemen die je nog niet hebt, houdt in dat je gaat in vertrouwen. Het is leven in het nu, met hoop voor de nieuwe morgen. Roeien met de riemen die je nog niet hebt, is erop vertrouwen dat ze nog wel gaan komen. Er is een wezenlijk verschil tussen deze twee. Wanneer je roeit met de riemen die je nog niet hebt, geef je eigenlijk het roer over aan de beste Stuurman. Hij kent de weg, de juist koers. Hij heeft de juiste timing voor jouw leven.

Je hoeft er niet zelf meer voor te vechten, want Hij vecht voor jou! Hij stuurt voor jou, Hij staat aan het roer van jouw leven en is tevens het anker. De vaste grond, je houvast. Vertrouw op Hem, in elk aspect van je leven. In elk detail, in elke zorg of moeite, Hij is erbij. Je mag dromen over een beter leven, een andere baan of betere leefomstandigheden. Droom, Hoop en Geloof dat het gaat gebeuren! Maar stop met zelf ploeteren, stop met varen tegen de stroming in. Jouw tijd gaat komen, vertrouw daarop. Leer om te roeien met de riemen die je nu nog NIET hebt… En durf de controle los te laten.

Het klinkt eenvoudig, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het een levenslange oefening is. Inmiddels roei ik nu ruim twee jaar met de riemen de ik nog niet heb. En keer op keer, is Hij exact op tijd! Ga met God, ik wens je een behouden vaart!

Christien Korf, blogger

Christien schreef voor Ark Mission het bemoedigingsboekje 'Ik ben ziek'. Ze schreef dit boekje om anderen die te maken hebben (gehad) met ziekte te bemoedigen en om uit te dragen dat Gods liefde en trouw dieper gaat dan al je angst, verdriet en twijfel. Kijk hier voor meer informatie over de bemoedigingsboekjes, of om ze te bestellen! 

Labels
Algemeen

« Terug