Menu

Zon en regen

Rainbowvrijdag 01 maart 2019

Misschien ken je de stickers wel van flink wat jaren geleden: de regenboog met daarbij de woorden ‘Er is hoop’. In de tijd dat die stickers overal opdoken was ik nog wat te jong om echt te begrijpen wat die kreet inhield, maar toch is het beeld me altijd bijgebleven. De regenboog als teken van hoop.

In mijn bemoedigingsboekje voor mensen die het niet meer zien zitten gebruik ik ook het beeld van de regenboog, van de plek waar regen en zon samenkomen. Die regen, dat zijn onze zorgen en ons verdriet. Maar de zon, dat is God. In het boekje schrijf ik:

“Ze zeggen dat na regen zonneschijn komt en dat achter de wolken de zon schijnt. Maar als je zelf in een donkere wolk zit, merk je daar niets van. Toch kan het helpen om te weten dat de zon er is. Ook al voel je op dit moment niet de warmte van haar stralen en zie je vooral schaduwen en weinig licht, de wetenschap dat er een bron is van warmte en licht kan je helpen om toch voorzichtig vooruit te kijken.

Wanneer je erop durft te vertrouwen dat die bron er is, ook al zie en voel je hem niet, krijg je perspectief. God wil die bron voor jou zijn. Hij is dat al eeuwenlang geweest voor allerlei verschillende mensen. In de Bijbel schrijft David bijvoorbeeld: ‘U bent voor mij een lamp, Heer; u, mijn God, licht mij bij in het donker.’ (Psalm 18:29)

In het dagelijks leven houden we onszelf vaak voor dat we alles zelf moeten doen. Je moet er zelf voor zorgen dat je leuke vrienden hebt, dat je een interessante baan hebt, dat je gezond bent, dat je er goed uitziet, dat je gelukkig bent, dat je … Je legt jezelf allerlei verplichtingen op die geen enkel mens waar kan maken. Je vergelijkt jezelf met anderen, en komt bijna altijd tot de conclusie dat de ander het net iets beter voor elkaar heeft dan jijzelf. Eigen schuld, had je maar beter je best moeten doen. Toch?

De Bijbel zegt iets anders. Daar lees je over mensen die hun leven juist los durven laten, en die dan mogen ervaren dat God voor hen zorgt.”

Dat God voor ons zorgt en dat wij niet alles zelf hoeven doen, dat is de reden waarom er altijd hoop is. Wij worden beperkt door ons menselijke lichaam en onze menselijke gedachten, maar Hij kan alles. Hij verlicht en verwarmt op de momenten dat ons vuurtje lijkt uit te doven. Er is hoop.

Lianne Post

Lianne is freelance theoloog en projectleider. Ze schreef o.a. de ‘Bijbelse Breintrainer’ en ‘Bidden in de Kring’ (Ark Media). Voor Ark Mission schreef ze het bemoedigingsboekje ‘Ik zie het niet meer zitten’. Samen met haar man woont ze sinds kort in Ierland.

Labels
Algemeen

« Terug