Menu

Een bonte verzameling

foto kamp Moria.jpgdonderdag 07 maart 2019

Vandaag ga ik vroeg op pad om te checken wie nog wel, niet en waar in Moria woont. De zon komt net op, een nieuwe dag breekt aan. De afgelopen paar dagen zijn er ruim 250 mensen aangekomen die na inventarisatie een plek nodig hebben in deze 'hotspot'. De lente is begonnen en de aantallen vluchtelingen nemen toe door het mooie weer. Herhuisvesten en nieuwe mogelijkheden binnen het ‘Moria kamp’ worden gezocht. Het is elke keer weer een puzzel om mensen te huisvesten.

Lopend door de Olive Grove kom ik wapperende was in de struiken tegen die dankzij het zonnetje lekker opdroogt. Het is een bonte verzameling van kleuren. Terug bij het infopunt, kijk ik naar de mensen, wat een grote diversiteit! Het doet me denken aan de was, net zo’n bonte verzameling... Bijna elke vraag gaat over de nood van de mensen en het waarom. Over rehousen (herhuisvesten), over waar komen we terecht, waar moeten we heen. Soms zie ik nog een sprankje hoop, maar vaker zie ik op de gezichten pijn en verdriet, moedeloosheid, berusting, frustratie en vermoeidheid. 

Gelukkig kan ik ook dankbaar en blij zijn dat er de afgelopen dagen maar liefst zeven tenten gebouwd zijn door het team, waarbij ook de grond gelijk moest worden gemaakt met schep en pikhouweel. Deze tenten bieden aan ongeveer 90 mensen onderdak, een eigen plekje voor zichzelf. Een plek die schoon is...

Ik moet weer denken aan de was. Hangend aan de struiken. Struiken met lange doorns. Denkend aan al die gezichten zie ik ineens de doorns en de gezichten samen. De emoties op de gezichten zijn als de doorns. Ze hangen daar en prikken op zijn zachtst gezegd bij al die mensen. 

Maar zoals bij de was, schoongewassen en beschenen door het licht, wordt de prachtige diversiteit zichtbaar. God ziet deze mensen en is aan het werk voor en door mensen. 

Sandra Dekker is met een team op missie en werkt onder vluchtelingen op Lesbos, kamp Moria

 

Ark Mission vertelt het verhaal dat vluchtelingen aanvaardt. Vanuit het bijbelfonds ondersteunen we Sandra bij haar missie naar Lesbos.

Labels
Algemeen

« Terug