Menu

De echte helden van Moria...

persoonlijke note van vertalers.jpgmaandag 11 maart 2019

Het valt me lastig om over een aantal uur Moria achter te moeten laten. Al die mensen die we in deze korte tijd hebben leren kennen... zij blijven daar. Het staat zo in schril contrast met mijn eigen leven. Net als gedurende deze periode zo vaak het contrast groot was als wij aan het einde van de dag teruggingen naar het appartement en zij achter bleven.

De afgelopen twee weken hebben we veel werk verzet van grote tot kleine klussen: van een vloer van een tent volledig vervangen, shampoo voor het hele kamp regelen (ruim genoeg voor de komende tijd), handdoeken leveren tot rugtasjes met leuk speelgoed uitdelen aan kinderen.

Daarnaast zijn er maar liefst tien nieuwe tenten gebouwd, inclusief het egaliseren van de grond. De tenten zijn goed voor zo'n 80-90 personen.

Zo vonden heel veel kleinere betekenisvolle activiteiten hun weg naar de mensen en het warehouse. Als team zagen we keer op keer vele zaken die verbeterd konden worden, maar die niet gemakkelijk te veranderen zijn vanwege de regelgeving van de Griekse autoriteiten. Zoals het maximum aantal van twee luiers en maandverbanden dat per dag wordt verstrekt aan baby's en vrouwen. 

Gisteren vierden we met zo'n veertig vrouwen van sectie C uit de safe zone Internationale Vrouwendag. We maakten armbandjes, lakten (teen)nagels, deden wat creatieve colouring en we hadden heel veel thee 'chai' en lekkers. Het werd een echte verwenmiddag waarbij je merkt dat het zo goed is om samen op te trekken, je gedachten te verzetten en plezier te maken. 

In de ochtend was ik diep geraakt door het bemoedigende bericht van twee vertalers, Davood en Abbas, op ons presentiebord in het kantoor. Deze jongemannen waarmee ik ruim vier dagen op het infopunt mocht samenwerken, verdienen ieders respect. Bijna geheel belangeloos werken ze zij aan zij met ons. Vertalen alle vragen, klachten, boosheid en agressie en alle moeilijke verhalen om hun landgenoten en ons verder te helpen.  Ze draaien diensten van acht uur.

Davood en Abbas, jullie gaan mee in mijn hart en gebeden. 'God bless you David & Abbas and thank you!' De echte helden van Moria...

Wat ben ik blij dat God er al die tijd al was en nog is als we weer vertrekken en dat elk mens in Gods hand is. Bidden jullie mee voor hen en de anderen die we als team straks achterlaten?  

Sandra Dekker was de afgelopen twee weken met een team op missie en werkte onder vluchtelingen op Lesbos in kamp Moria.

Ark Mission vertelt het verhaal dat vluchtelingen aanvaardt. Vanuit het bijbelfonds ondersteunen we Sandra bij haar missie naar Lesbos.

 

 

Labels
Algemeen

« Terug