Menu

Een uitbundige boel

foto juichende-mensen.jpgdonderdag 14 maart 2019

De handen van de vioolspeler vliegen over zijn instrument. Een diep gevoel van geluk vult me terwijl de prachtige melodie de zaal vult. Gisteravond was ik bij een klassiek concert. Ik verwonderde me over het vakmanschap van de musici, de vruchten van jarenlange dagelijkse oefening, van eindeloze lessen en natuurlijk veel talent. Ik vroeg me af: Hoe zou het geweest zijn als ik muzikaal begaafd was geweest?

Ik luister wel graag muziek, maar speel geen enkel instrument. Mijn fijne motoriek is niet zo goed, en er komt geen duidelijk ritme uit mijn vingers. Een publiek zou ook niet erg onder de indruk zijn van mijn zangkunsten, ik kan geen toon houden. Maar weet je, God houdt er wel van om mijn stem te horen; Hij houdt van aanbidding! Hij zegt: ‘Wie lof offert, eert Mij, en baant de weg, dat Ik hem Gods heil doe zien.’ Psalm 50:23, NBG. Als ik in de auto Hem uit volle borst lof toezing, geniet God daarvan. Als ik in de kerk mijn stem toevoeg aan die van mijn medegelovigen, troont Hij op onze lofprijzing (Psalm 22:4).

Hoe wil God dat we aanbidden? De Psalmen geven mooie suggesties: we mogen juichen, jubelen (Psalm 95:1-2), ons buigen, knielen (beide Psalm 95:6), onze handen heffen (Psalm 63:5), hem prijzen met luide stem (Psalm 109:30), dansen (Psalm 149:3) en allerlei instrumenten bespelen (Psalm 150). Als we dit in een kerk doen, wordt het een uitbundige boel!

Lofprijzing heeft twee kanten. Het is allereerst iets heel persoonlijks. Daarom zegt David: ‘Prijs de HEER, mijn ziel, prijs, mijn hart, zijn heilige naam.’ (Psalm 103:1) Het is iets voor de binnenkamer. Je kunt Hem prijzen onder de douche en op de fiets; wanneer je maar tijd hebt. Maar we prijzen God ook samen (Psalm 35:18), in een kerkdienst of op een conferentie.

Ik ben niet altijd gericht op aanbidding, maar ik ga zoeken naar meer gelegenheden om God te aanbidden! Zoek je mee?

Bij het schrijven van dit blog moest ik steeds denken aan het lied Praise Him van Mary Mary. Het is een prachtig aanbiddingslied, en tegelijkertijd doet het precies wat Psalm 50:23 zegt: het baant de weg voor Gods heil. ‘Take the shackles off my feet so I can dance. I just wanna praise you, I just wanna praise you. You broke the chains now I can lift my hands. And I'm gonna praise you, I'm gonna praise you!’ (Haal de ketenen van mijn voeten zodat ik kan dansen. Ik wil U gewoon aanbidden. U brak de ketenen en nu kan ik mijn handen heffen. En ik zal U aanbidden!’)

Erica Kramer

Labels
Algemeen

« Terug