Menu

Van crimineel naar ambassadeur

Persfoto2 Blackrockstar 2016.jpgdonderdag 04 oktober 2018

Mijn verhaal begint in Amsterdam-West. Op 5-jarige leeftijd overlijdt mijn vader waar ik bij ben. Hoewel ik een liefhebbende moeder had die haar best deed om mij een goede jeugd te geven, ging ik toch op zoek naar een vaderfiguur en rolmodellen. Mijn wijk Slotermeer was vol met mannelijke rolmodellen waar ik mij aan kon spiegelen. Een flink aantal daarvan zat in criminele bendes en een aantal daarvan was op het goede pad. Hoewel veel van die jongens op straat tegen mij zeiden dat ik mijn best moest doen op school, zag ik uit hun gedrag een ander voorbeeld dat sterk naar voren kwam, namelijk dat van straatactiviteiten die het daglicht niet konden verdragen.

De mooie gouden kettingen, stoere sneakers, mooie jassen en aandacht van mooie vrouwen die zij kregen trokken mij aan en ik begon mijzelf te verdiepen in wat zij deden. Als kleine jongen van 8 jaar begon ik hun gedrag te kopiëren. Dit begon met jatten in de supermarkt, geld stelen op school, experimenteren met drugs en diefstal van autoradio’s en dit allemaal voor mijn 12e jaar. Eenmaal op de middelbare school ging het hard vanaf mijn 13e. We richtten onze eigen bende op en begonnen met zakkenrollen, inbraak en berovingen die leidden naar mijn eerste veroordeling. Dit zorgde ervoor dat ik naar de jeugdgevangenis moest. In gevangenschap werd het niet minder, maar leerde ik juist beter van andere jongens hoe ik uit handen van justitie en politie kon blijven en het werd van kwaad tot erger. Na diverse veroordelingen en korte detentieperiodes kwam ik in aanraking met drugsdealers. Ik gebruikte zelf veel hasj en wiet en dronk veel alcohol. Van harddrugs bleef ik af, omdat ik zelf van dichtbij mensen heb gezien die kapot gingen aan heroïne en crackverslaving, dus dat was een no-go voor mij.

Toch kreeg ik op een dag wat heroïne aangeboden met de boodschap ‘kijk maar wat je ermee doet’, ‘of je gebruikt het zelf of je verkoopt het’. En ik dacht bij mezelf: ‘Gebruiken? Echt niet, ben je gek ofzo?’ Dus moest ik het maar gaan verkopen. Ik begaf mezelf naar de achterkant van Amsterdam CS, destijds een drugsnest vol met prostituees, verslaafden en dealers, daar verkocht ik aan een junk de heroïne. Het voelde allemaal erg onheilspellend en ik vroeg mijzelf af waar ik mee bezig was en begon mijzelf te onderzoeken.

Na een zoektocht van een jaar naar de zin van het leven kwam ik in contact met jongeren van een kerk en daar vond ik rust en een doel in het leven. Deze ervaring zorgde ervoor dat ik jaren later een missie kreeg om jongeren en mannen te bemoedigen het goede pad op te gaan. Via mijn huidige werk als rapper en talentcoach kom ik in veel gevangenissen en spreek ik mannen en jongeren die een nieuwe keuze willen maken in het leven.

Door mijn werk als ambassadeur van Ark Mission ben ik in staat om mijn boeken gratis uit te delen aan gedetineerden en om hen te inspireren een nieuw pad op te gaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname, De Antillen en Brazilië mag ik dat werk doen.

Rivelino Rigters

Rapper en talentcoach

Ambassadeur voor het gevangenenwerk van Ark Mission

Labels
Algemeen

« Terug