Menu

Uit de Bajesagenda

OMS_VZ_BAJES_AGENDA_2019_v4.jpgdonderdag 06 december 2018

Onlangs ruimde ik mijn bureau op. Achter in een van de la’s vond ik een oud sprekersbriefje. Wat verbaasd opende ik het verfrommelde papier. Het was uit 2002. Ik werkte toen in Krimpen. Wat ik las ontroerde me een beetje.

De gedetineerde bedankte me voor de bajesagenda. Hij schreef: “Beste pastor Ryan, ik wil u danken voor de agenda. Die vond ik op mijn cel toen ik van de arbeid kwam. Wat ik wel niet leuk vond was dat hij op de vloer lag. Dat vind ik heiligschennis, want de agenda is toch iets heiligs vind ik. Dat hoort niet op de grond. Verder zou ik willen vragen of ik nog eens naar de kerk mag. Maar alleen als ik geen kruisteken hoef te maken. Want u weet, ik ben moslim. Dank u.” Ik heb de briefschrijver later uitgelegd waarom de agenda
op de vloer lag. Hij was naar de arbeid en zijn deur was dicht. Staande voor de gesloten deur had ik nagedacht over wat te doen. Later terugkomen? Dat kon niet vanwege andere afspraken. Dus had ik de agenda onder de deur door geschoven. Voor gesloten deuren staan we vaker. Letterlijk en figuurlijk. Het is dan zaak te kijken wat te doen. Zijn er misschien andere wegen om ‘binnen te komen’? De oplossing die ik had gekozen om de ander te bereiken was echter niet de goede gebleken. Wat me ontroerde was zijn eerlijkheid en het respect. Hij gaf eerlijk terug wat hij vond van mijn actie. En daaruit sprak respect. Respect voor de agenda, maar ook respect dat hij vroeg voor zijn geloof. Respect verlangen we allemaal. Maar ieder weet ook hoe kwetsbaar respect is. En dat dat niet af te dwingen is. Maar omdat hij het eerlijk en respectvol aan mij liet weten, kwam er een open contact tussen ons. Werden deuren geopend naar elkaar. Door de Bajesagenda. We hopen dat deze Bajesagenda hetzelfde voor jou doet: deuren openen naar nieuwe mensen, naar nieuwe kansen, naar een nieuwe toekomst. Je vindt daartoe in de agenda weer inspirerende teksten en gebeden, en ook adressen die misschien voor jou zo’n deur kunnen openen!
Ryan van Eijk, Hoofdaalmoezenier
 
Helpt u mee met ons werk onder gevangenen? Klik hier voor meer informatie.
Labels
Algemeen

« Terug