Menu

Jezus' liefde voor jou

cross-2713356_1920.jpgdinsdag 09 april 2019

Een bijzondere retraite op het St. Catherinadal
Tijdens een zonnig weekend hield Ark Mission een retraiteweekend. In Oosterhout waren we een weekend te gast bij de zusters in het klooster St. Catherinadal. 16 vrouwen zetten tijd apart om tijdens de 40-dagentijd stil te staan bij het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.

Het werd een bijzonder weekend. Er was veel tijd voor stilte, tijd voor jezelf maar ook tijd van samen de Bijbel lezen door het toepassen van de Lectio Divina methode. Elke keer als ik zo’n retraite mag leiden ben ik onder de indruk wat Lectio Divina met mensen doet! Het stil worden, het lezen in verschillende vertalingen, een lied over de tekst, het toepassen op je eigen leefsituatie, het helpt allemaal om het Woord tot leven te laten komen en persoonlijk te laten spreken in jouw situatie. Tijdens de eerste oefening stond Jesaja 53 centraal. Wat had Jezus over voor jou en wat heeft het Hem gekost? Wat heeft het jou gebracht?  Tijdens de tweede oefening stonden de Emmaüsgangers centraal. Deze tekst hebben we aan de hand van verschillende thema’s met elkaar overdacht. Het was bijzonder hoe verschillend de verhalen waren van de vrouwen en wat ze door de tekst heen hadden ontdekt.  

Er was ook veel ruimte voor ontmoeting, voor wandelen en een hapje en een drankje. De maaltijden werden feestmaaltijden met veel gelach en gezelligheid. En elke dag eindigde met een dagsluiting in ‘de Kapel’. We sloten op zondag de retraite af met een samenkomst waarin iedereen iets aandroeg. Een lied, een gedicht, een stukje uit een dagboek of een favoriete bijbeltekst.

Het blijft een voorrecht om te zien hoe God aan het werk is in het leven van mensen tijdens zo’n weekend. Waar ik het meest van onder de indruk ben is dat God zo persoonlijk is. Hij gaf een ieder wat zij op dat moment het meest nodig had. Wij kunnen van alles voorbereiden en een zo goed mogelijk programma bieden. Maar alleen God kan harten raken, en dat was precies wat er tijdens het weekend gebeurde. God raakte ieders hart. 

Ik ben er nog van onder de indruk.

Jolanda Kromhout

Algemeen Manager, Ark Mission

Labels
Algemeen

« Terug