Menu

Een stiltepauze van Ds. Arie van der Veer

stilte water.jpgwoensdag 10 april 2019

De 40-dagentijd, een nieuw boek Samen luisteren in de stilte en 40 stilteplekken in Nederland zo ontstond het idee rond de (zesentwintig) stiltepauzes op ons werk. En nu zijn we 20 stiltepauzes verder en elke keer keren we verrijkt, vertroost en opgebouwd op onze werkplek terug. Voor u thuis vindt u hieronder de meditatie van Ds. Arie van der Veer.

Door Ds. Arie van der Veer

Bijbeltekst: Johannes 20: 19, 20

Opeens stond Jezus tussen hen in en zei: ‘Ik wens jullie vrede.’ Daarna liet hij de wonden zien aan zijn handen en zijn zij. Toen zagen de leerlingen dat het de Heer was, en ze waren erg blij.

Korte introductie

Na zijn opstanding heeft Jezus op verschillende manieren laten zien dat Hij het echt was. Maria herkende hem aan Zijn stem. De Emmaüsgangers aan de manier waarop Hij het brood bij hen thuis brak. Aan alle discipelen heeft Hij iedereen de wonden van de kruisiging in zijn handen en zij laten zien.

Jezus liet zijn wonden zien. Logisch zul je zeggen. Als je nog maar kortgeleden gekruisigd bent. De Bijbelvertalers (NBV) hebben het logisch gemaakt. De oude Nederlandse vertalingen spreken van littekens. Een lichaam dat zo geslagen en geschopt is, handen en voeten die met spijkers doorboord zijn, zijn na zo korte periode immers niet veranderd in littekens. Helemaal niet in een dood lichaam.

Toch staat er echt ‘tupoi’. Een woord dat zoiets als afdruk betekent.

Is deze verschil ‘spijkers op laag water’ zoeken? Of schuilt hier toch een boodschap in? Temeer omdat Marcus vertelt dat Jezus bij zijn verschijning koos voor ‘een andere gedaante’ (Marcus 16:12).

Jezus’ verschijningsvorm is geen lot maar een keuze!

Lectio

Ooit over dit verschil nagedacht?  Hoe verklaar jij dat Jezus blijkbaar niet steeds op dezelfde manier verscheen? Hoe redelijk vind je de voorwaarde van Thomas?

Meditatie

Wonden. Wie heeft ze niet? Probeer ze voor jezelf te benoemen. Troost het je dat Jezus ze ook had? Ik nodig je uit om te denken aan de wonden/littekens van jouw leven.

Verdriet, tegenspoed, tragedie, trauma, crisis, beproeving, verdriet, ellende, lijden, pijn, zorgen, verlies. Kies een woord uit.

Wat heeft het met je gedaan: zijn wonden gebleven of littekens geworden? Helpt het te weten dat Jezus littekens liet zien?

Oratio

Benoem je wonden in een stil gebed. Dank als wonden littekens zijn geworden. Is de pijn nog erg, vraag om heling, genezing. Jezus weet wat gewond zijn, is.

Stilte

Denk aan de wonden. Leg in het geloof je hand op Zijn littekens. Door Hem worden wonden littekens.

De stiltepauzes zijn voor velen een nieuwe ontdekking door de manier van Bijbellezen die helpt om niet alleen met het hoofd, maar vooral ook met het hart te luisteren naar de stem van God die spreekt door een enkele Bijbeltekst heen!

Labels
Algemeen

« Terug