Menu

De Vakantiebijbelgids nu ook voor kids!

Hanna.pngdinsdag 09 juli 2019

Elk jaar brengt Ark Mission de Vakantiebijbelgids uit. Dit jaar schreef kinderboekenschrijfster Hanna Holwerda de eerste kindereditie van de Vakantiebijbelgids, met het thema ‘Zonnestralen’. Gezinnen kunnen tijdens de vakantie nu samen al het moois ontdekken dat God ons geeft. Een aantal vragen aan schrijfster Hanna Holwerda.

Waarom is er dit jaar ook een speciale Vakantiebijbelgids voor Kids ontwikkeld?
“De Vakantiebijbelgids voor Kids is een mooie aanvulling op de gids voor volwassenen. Door beide gidsjes te gebruiken ga je als gezin samen met het thema aan de slag. Zo kun je samen meer over God ontdekken en het geloof met elkaar delen. De gids voor volwassenen biedt de verdieping. De gids voor kinderen sluit aan op de belevingswereld van kinderen en bevat verschillende opdrachten waarmee je samen, op ontdekkende wijze, aan de slag gaat.”

Kun je wat meer vertellen over het thema ‘Zonnestralen’?
“Bij het thema ‘Zonnestralen’ kunnen volwassenen en kinderen zich wel iets voorstellen, zeker in de zomer als je vakantie hebt. Vanuit dit thema kun je veel lijnen trekken naar wie God is en wie Hij voor jou wil zijn. Het licht dat in de ochtend de duisternis verdrijft. De warmte die het licht geeft. Zonlicht is van levensbelang voor ons, en alles wat op aarde groeit en leeft. Zo is God ook voor ons van levensbelang.”

Wat inspireerde jou om te schrijven over dit thema?
“Allereerst vind ik de kindergids een mooi initiatief. Ik vind het belangrijk dat kinderen en ouders samen hun geloof delen. Persoonlijk hou ik van de natuur en van natuurwetten. Door naar de natuur te kijken kan ik me blijven verbazen over hoe prachtig God alles geschapen heeft. Wat een grote God hebben wij. En deze God wil voor jou en mij zorgen, zo klein als we zijn. Een mensje op deze aarde, die als een enorme bal rond een nog grotere zon draait in een uitgestrekt universum. Ik hoop deze verwondering over te brengen op kinderen.”

Hoe neem je kinderen deze zomer mee op reis aan de hand van het gidsje?
“Ik wil kinderen vooral zelf veel laten ontdekken. Het liefst met elkaar en samen met hun ouders. De opdrachten variëren in het soort opdracht en niveau. De meeste opdrachten kun je, of moet je zelfs, samen doen. Kinderen ontdekken meer over de zon, haar licht en warmte. Iedere keer wordt er een link gelegd naar de eigenschappen van God, wie Hij is en wie Hij voor ons wil zijn.”

De Vakantiebijbelgids voor Kids staat vol met proefjes, creatieve opdrachtjes en weetjes, waarmee je drie weken lang aan de slag kunt. Hoe bedenk je dat allemaal?
“Heb je weleens een lavalamp gezien of zelf gemaakt? Ik vergelijk mijn hersenen er weleens mee. Telkens borrelen er ideeën op, leg ik verbanden naar de leefwereld van kinderen en zoek ik een verbeelding die bij hen past. Ik hou ervan om ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te maken voor kinderen. Daarbij ga ik uit van de diversiteit bij kinderen, in hun manier van leren en in hun interesses. Dat al deze ideeën opborrelen en dat ik het mag inzetten om kinderen en ouders te helpen om samen God te ontdekken, zie ik als een geschenk van God.”

Waar geniet jij het meest van tijdens de vakantieperiode?
“In de vakantie ben ik het liefst met mijn gezin in de natuur. We zijn altijd opzoek naar de prachtigste natuurcampings, het liefst zonder andere kampeerders… En het is ons weleens gelukt; een week lang alleen op een prachtige camping. Ik hou van de rust, het buitenleven en het samenzijn met ons gezin.”

“In het gidsje heb ik een verhaal geschreven over kamperen in Schotland. Daar zou ik het gidsje wel mee naartoe willen nemen. Zonnestralen leer je extra waarderen als je aan het kamperen bent en het niet zo warm en zonnig is.”

Zelf de Vakantiebijbelgids voor Kids ontvangen? Vraag een exemplaar bij de lokale christelijke boekhandel. Kerken, organisaties en kinderwerkers kunnen de Vakantiebijbelgids voor Kids hier bestellen.

Labels
Algemeen

« Terug