Menu

Eenzaamheid, een schrijnend probleem

EENZAMEN.jpgmaandag 21 september 2020

In mei dit jaar verstuurde Ark Mission een mailing waarin ik begon met de vraag: ‘Hoe gaat het met u?’ Vanwege corona vond ik het ongepast een gift aan onze trouwe achterban te vragen voor ons werk, zonder hen te vragen hoe het met hen ging in deze moeilijke tijd. Ik gaf er mijn privé telefoonnummer bij. Iedereen die de brief las en mij wilde bellen mocht dat doen.

In de twee weken die volgden kreeg ik diverse telefoontjes. Al met al heb ik een paar uur met mensen gesproken. De verhalen die mensen vertelden waren divers. Er was iemand die een gezellig praatje wilde maken. Maar er waren veel meer mensen, oudere mensen, die echt contact zochten. Ik voelde door de telefoon heen dat ik waarschijnlijk de eerste sinds lange tijd was die zij spraken. Soms duurde zo’n telefoontje wel een half uur, en ik was blij dat ze de moed hadden om mij te bellen.

Eenzaamheid is een schrijnend probleem. Ouderen zijn hierin enorm kwetsbaar. God heeft ons aan elkaar gegeven om naast elkaar te staan, samen te leven en er voor elkaar te zijn. Omzien naar elkaar, juist in deze moeilijke tijd, is de basis van onze maatschappij.

Ouderen worden in de Bijbel vaak geprezen om hun wijsheid en hun waardigheid. Zij hebben het leven geleefd, ze hebben hoogtepunten en dieptepunten ontdekt in het leven. De waarde van ouderen wordt in de Bijbel gezien in het doorgeven van hun geloofs- en levenswijsheid. Dat gaat dus verder dan alleen naar hen omzien. Dat gaat over het hen een plek geven als onderdeel van de maatschappij. Want hun wijsheid heeft ons als volgende generatie zoveel te bieden!

We willen hun wijsheid een plek geven in ons project Voor de geraniums, dat ouderen in de kerk verbindt met de volgende generatie. We hebben levensverhalen opgetekend in Kostbare schatten, een boek dat heel persoonlijke verhalen van ouderen doorgeeft. We willen ouderen helpen hun wijsheid door te geven via Dit wil ik je nog zeggen, een prachtig boekje waarin zij hun wijsheid met hun kinderen en kleinkinderen kunnen delen.

Ouderen hebben en zijn een bron van wijsheid; laten we hen omarmen, juist nu!

Wanneer ik na een gesprek naar aanleiding van onze mailing de telefoon neerlegde, heb ik vaak gedacht: dit gesprek was niet alleen een zegen voor deze mevrouw, maar ook voor mijzelf. Ik voelde me door deze gesprekken enorm gezegend en bemoedigd.

Jolanda Abspoel-Kromhout
Directeur Ark Mission

Help ons dit werk mogelijk te maken, want al ons werk is afhankelijk van giften. Wij zijn dankbaar voor uw ondersteuning van ons werk.

Geef direct

Labels
Algemeen

« Terug