Menu

Jij bent er voor de ander en de ander is er voor jou

sunset-3156176_960_720.jpgdonderdag 01 november 2018

De wijze Prediker schreef duizenden jaren geleden al over de nadelen van het alleen-zijn. In Prediker 4:8-12 (NBV) staat: ‘Iemand is helemaal alleen. Hij heeft zelfs geen zoon of broer, maar toch zwoegt hij almaar door en wordt zijn dorst naar rijkdom nooit gelest. Voor wie beult hij zich zo af en ontzegt hij zich de genoegens van het leven? Ook dat is enkel leegte en een trieste zaak. Je kunt beter met z’n tweeën dan alleen zijn, want - dat is zeker - samen zwoegen loont. Wanneer twee vrienden samen zijn en een van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind, maar wie alleen is en ten val komt is beklagenswaardig, want hij heeft niemand die hem op de been helpt. Wanneer je bij elkaar slaapt, geef je warmte aan elkaar, maar hoe krijgt iemand die alleen slaapt het ooit warm? En iemand die alleen is kan zich niet verdedigen als hij aangevallen wordt, maar met zijn tweeën houdt je stand.’

We hebben elkaar nodig om het leven als zinvol te kunnen ervaren, om elkaar te helpen en om geluk te delen. Om samen van het leven te genieten als het ons voor de wind gaat, en om elkaar te ondersteunen als het leven zwaar is. Zelfs in het paradijs, toen alles nog perfect was, zag God het al: ‘Het is niet goed dat de mens alleen is’. Wij, mensen, zijn gemaakt om in relatie te leven met elkaar. Om samen te zijn.

God roept ons op om verder te kijken dan onze eigen neus lang is. Want we kunnen nooit in ons eentje voldoen aan de oproepen uit de Bijbel die hieronder staan. Daar zijn minimaal twee mensen voor nodig. Jij bent er voor de ander, en de ander is er voor jou. We zijn er voor elkaar.

Heb elkaar innig lief.

Bouw elkaar op, aanvaard elkaar en wijs elkaar terecht.

Wees gastvrij voor elkaar.

Vorm één lichaam met elkaar en omring elkaar met zorg

Dien elkaar met liefde.

Verdraag elkaar.

Spreek de waarheid tegen elkaar.

Wees goed voor elkaar en vol medeleven met elkaar.

Vergeef elkaar.

Zing met elkaar en wees verbonden met elkaar.

Onderricht en vermaan elkaar.

Troost elkaar en bemoedig elkaar.

Wees elkaar tot voorbeeld.

Leef in vrede met elkaar.

Streef naar het goede voor elkaar.

Spoor elkaar aan goed te doen.

Spoor elkaar aan lief te hebben.

Beken elkaar je zonden.

Bid voor elkaar en leef met elkaar mee.

Soms horen we iemand zeggen: ‘Ik kan wel geloven zonder de kerk. Ik heb de kerk niet nodig.’ Maar de kerk is de ander. En we hebben de ander nodig om aan alle bovenstaande ‘opdrachten’ te voldoen. Natuurlijk, we zijn nergens toe verplicht. Er bestaat geen meedogenloze wet om elkaar lief te hebben, want liefde en dwang sluiten elkaar uit. Maar het belangrijkste is om elkaar op te roepen om er te zijn voor elkaar. Omdat we onszelf tekort doen, en ook de ander tekort doen, als we ons terugtrekken of afzijdig houden van andere mensen.

Bekijk hier https://www.arkmission.nl/doelgroepen/eenzamen/algemeen onze producten die je kunt inzetten om er voor de ander te zijn.

Helene Akkerman

Helene Akkerman is psycholoog en auteur. Ze ontwikkelde speciaal voor kerken een cursus Leven in verbondenheid over de opbouw van goede, gezonde en duurzame relaties met het oog op het terugdringen van eenzaamheid in de samenleving. Tevens is ze ambassadeur van Ark Mission.

Labels
Algemeen

« Terug