Laten wij nooit vergeten

Laten wij nooit vergeten

Ageeth | 03 May 2018 | Blog Christien Korf
Als kind en later als tiener werd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog me met de paplepel ingegoten. Op vakantie naar Normandië en later in Polen vertelden mijn ouders over deze tijd. Ze lieten me de bunkers zien waarin werd gestreden en we liepen over de krijtrotsen naast de stranden waarop D-day zich afspeelde. In Polen bezochten we onder andere concentratiekamp Auschwitz.
Mijn vader, als leerkracht geboren en getogen, vertelde ons over deze verschrikkelijke jaren, maar wist ons ook te boeien met de verhalen over Anne Frank, Oscar Schindler en vele anderen. 
 
Enige tijd geleden bezocht ik met mijn moeder het Corrie ten Boomhuis in Haarlem. Ik was geboeid door haar verhaal. Wie was Corrie en waardoor werd zij zo’n bekend persoon? 
Corrie ten Boom streed, net als eerder genoemden en nog vele vele anderen, voor gelijkheid, gerechtigheid en vrijheid. Zij durfde te gaan waar anderen geen stap durfden te zetten. Zij zette haar eigen leven op het spel om die van anderen te redden. Zij kende angst, maar handelde hier niet naar. Zij zag de mens als gelijkwaardig en streefde ernaar zoveel mogelijk Joden te redden.
In het Corrie ten Boom huis zag ik de kast waarin ze onderduikers hield. Benauwend klein, maar onvindbaar. Veilig, een schuilplaats. Corrie handelde vanuit de liefde van God en door Zijn kracht. Wat een heldin! Ze overleefde de oorlog en werd een reizende evangeliste, sprak over vergeving en Gods nabijheid in de diepe dalen van het leven.
 
Één van de dingen die deze verhalen uit de geschiedenis mij duidelijk maken is dat ongelijkwaardigheid leidt tot veel verdriet, pijn en afzondering. En dan denk ik aan Jezus. Hij kwam om ons te leren hoe we op Hem mogen gaan lijken, dat iedereen gelijk is en dat er plaats is voor ons allemaal. Voor jong en oud, dikke en dunne mensen, zwart of blank, de eenzamen en de gevangen, de hoeren, de moordenaars en belastinginners. Jezus kwam juist voor diegenen die deze wereld zo vaak voor outcasts aanziet. Hij kwam voor de mensen waar de wereld zo vaak met de vinger naar wijst. Hij biedt een schuilplaats voor diegenen die uitgelachen en afgewezen worden. Hij neemt ze in Zijn armen, laat ze huilen, troost ze en geeft hen een liefde die de wereld nooit zou kunnen bieden.
 
Vandaag is het dodenherdenking. We gedenken al diegenen die hun leven lieten in de oorlog en erna. We gedenken onze geliefden die al zijn heengegaan. We zijn stil uit respect voor hen die hun leven gaven in de strijd voor gelijkheid en vrijheid. Vandaag gedenk ik ook Jezus, die Zijn leven gaf om ons vrijheid te geven, vrijheid van onze zonden, opdat wij ten volle mogen leven.
Laten we dat leven optimaal gebruiken om meer en meer op Hem te lijken. Laten we in plaats van onze rug te tonen, een arm om een ander heenslaan. In plaats van uit te lachen, te troosten en te luisteren. In plaats van mensen af te wijzen die niet voldoen aan ons ideale plaatje, ze met open armen ontvangen en koesteren.

Maar laten we in alles Jezus voorop stellen en handelen vanuit Zijn liefde en kracht. Zijn dood gedenken, voor jou en voor mij. Laat diep indalen waarom Hij dat deed. Hij zette Zijn leven op het spel om ons te redden. Wat een held!

Christien is 33 jaar, vrouw van Tjeerd, moeder, zus & vriendin. Ze omschrijft zichzelf als een denker en een dromer en ze is gepassioneerd, gedreven en ambitieus. Ze schrijft vanuit persoonlijke beleving en gevoel en houdt ervan anderen te bemoedigen of te raken met woorden. Ze ziet God als haar redder, haar leidsman, een mysterie, maar bovenal als een liefdevolle Vader die rust brengt in haar onrust.
Om u beter van dienst te zijn, maakt Ark Mission gebruik van cookies. » accepteren