Historie van Ark Mission

Sinds 1913 is Ark Mission een feit.


Ark Mission komt voort uit een fusie tussen de Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift en de Bijbel Kiosk Vereniging.

In 1913 richt Marinus Heule in Amsterdam de Vereeniging tot Verspreiding der Heilige Schrift op, afgekort VVHS. Zijn doel is het evangelie te verspreiden. Daarbij maakt hij gebruik van evangelisatiemateriaal zoals folders en brochures. Snel volgt een dagblokkalender die jarenlang een van de meest gezichtsbepalende producten van de Vereeniging vormt. (Nog steeds geeft Ark Media (dagblok)kalenders en dagboeken uit, waaronder de titel Dag in dag uit.). Ook wordt de VVHS bekend om haar beloningsplaatjes voor zondagsscholen en kleurrijk gekalligrafeerde wandteksten.

In 1933 richt Hendrik Heule, broer van Marinus Heule, de Bijbel Kiosk Vereniging op, afgekort BKV. Samen met christenen gaat hij evangeliseren vanuit kiosken te beginnen op het strand in Wijk aan Zee. Daarna volgen Rockanje en andere plaatsen verspreid over het hele land. Tot wel zestig kiosken toe.
Om het bijbelonderwijs in de gezinnen te bevorderen laat Hendrik Heule de Bijbel in vertelling en beeld drukken. Deze editie van auteur Gesina Ingwersen wordt zeer geliefd en beleeft meer dan 30 herdrukken en is in meerdere talen vertaald. Het evangelisatiewerk van VVHS en BKV worden door de jaren heen steeds mede financieel ondersteund door donateurs.

Door de opkomst van de evangelische boekhandel neemt het aantal bijbelkiosken af. De BKV vestigt zich in 1969 in Driebergen. Daar groeit de boekhandel uit tot een grote christelijke boekhandel met een landelijke uitstraling.

In Amsterdam groeit de VVHS uit tot een bekende christelijke uitgeverij waarvan de activiteiten inmiddels worden voortgezet onder de naam Ark Media.

In 1987 fuseren VVHS en BKV en in 2008 gaat de organisatie verder onder de nieuwe naam Ark Mission.  Per 1 januari 2010 gaat BKV boekhandel een samenwerking aan met IZB Boekhandel en sluit de locatie in Driebergen. Onder de naam IZB-Ark worden de activiteiten in Amersfoort voorgezet als internet- en (verzend)boekhandel. Deze samenwerking wordt begin 2014 gestaakt. Ark Mission en Ark Media werken vanuit Amsterdam in het pand aan de Donauweg.

Ark Media werd in 2017 overgenomen door Royal Jongbloed. Volgens Ark Mission-directeur Mark de Boer had de uitgeverij "niet voldoende omvang om het op de lange duur te redden" in een krimpende christelijke boekenmarkt. De naam Ark Media gaat niet verloren, maar wordt een apart fonds bij Jongbloed.

Momenteel werken bij Ark Mission 6 medewerkers (5 fte).
Om u beter van dienst te zijn, maakt Ark Mission gebruik van cookies. » accepteren