Menu

Kerst in lockdown

Kerst in lockdown

DoorHenk Fonteijn Datum4 december 2020 0 reacties

Scar of Bethlehem.jpg

De Britse kunstenaar Banksy staat bekend om zijn vaak humoristische, maar dikwijls ook politiek geladen graffitikunst. In het bijzonder de 'veiligheidsmuur' (zo heet hij in Israël) of 'afscheidingsmuur' (zo noemen de Palestijnen hem) in het 'heilige land' heeft hem tot meerdere wereldberoemd geworden afbeeldingen geïnspireerd.

Vorig jaar ging deze kerstgroep van zijn hand in recordtijd de wereld over, dankzij de moderne media. Een kogelgat in de Muur dient als basis voor de ster van Bethlehem die straalt boven de stal met Maria, Jozef en het Kind.

Moeilijke politieke kwesties zetten wij doorgaans tijdens de kerstdagen graag even in de wachtstand. We zijn niet van steen, we zijn verre van onverschillig tegenover het wereldgebeuren, maar wat kun je behoefte hebben aan een paar dagen 'kerstreces' van al die grote en vaak zo uitzichtloze kwesties in onze wereld. Toch zullen we dit jaar misschien meer dan anders kerst vieren met het besef dat wij allen, wereldwijd, in een lockdown leven.

Dit is niet alleen een realiteit voor de inwoners van Bethlehem en van de Westelijke Jordaanoever en Gaza, die al zoveel jaren achter muren en prikkeldraad leven. Zij worden dagelijks geconfronteerd met een militaire overmacht die hun leven domineert, net zoals de Romeinse bezettingsmacht overal aanwezig was in de dagen dat Jezus geboren werd. Dit jaar ervaren wij allen de overmacht van een tot nog toe ongrijpbaar virus dat ons bedreigt en beperkt in onze bewegingsvrijheid. Misschien helpt het ons aan wat meer empathie met mensen die behalve corona ook nog zoveel andere beperkingen en onmogelijkheden ervaren.

Van harte wens ik alle lezers toe dat u in deze dagen liefde, aandacht en warmte van medemensen mag ervaren. En ik wens u toe dat u die warmte en aandacht ook zelf zult kunnen geven. Zodat we voor elkaar een beetje engel, boodschapper van troost en hoop zijn –  namens Hem die niemand uitsluit en ons allen Zijn vrede belooft.

Henk Fonteyn
Theoloog, publicist en voormalig legerpredikant

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd