Menu

Gedichtenwedstrijd gevangenen

snippet flyer A5

De gedichtenwedstrijd 2024 is volop bezig! Een gedichtenwedstrijd voor gedetineerden? Jazeker, want uit alle inzendingen worden drie gedichten genomineerd. Uit deze drie wordt door een vakjury bestaande uit KRO-NCRV, Exodus, Dienst Geestelijke Verzorging van DJI en Ark Mission een winnaar gekozen. Het winnende gedicht is op muziek gezet en ten gehore gebracht tijdens het Exodusconcert wat op vrijdagavond 6 oktober 2023 tussen 20.00 en 22.00u op NPO 5 bij het programma Volgspot, KRO-NCRV is uitgezonden. Klik hierom de uitzending terug te luisteren.

Gedetineerden van de PI’s in Nederland en België kunnen een gedicht inleveren via hun geestelijk verzorger. Het thema van dit jaar is ‘Van waarde’. Gedichten die bij dat thema passen maken ook kans om opgenomen te worden in de nieuwe Bajesagenda 2025. De drie genomineerde gedichten komen sowieso in de Bajesagenda.

‘Van waarde’, een groot thema dat veel vragen oproept. Want wat is van waarde? Gaat het om de bling bling, het grote geld, veel  'zogenaamde' vrienden en status? Of zit er een diepere laag onder? Wat vind God eigenlijk Van waarde?

Gedichten moeten aan een aantal criteria voldoen om kans te maken: het gedicht moet in het Nederlands zijn geschreven, maximaal 200 woorden, geen scheldwoorden of vloeken. Het gedicht moet betekenisvol en inhoudelijk sterk zijn met enige poëtische kwaliteit. En uiteraard moet het uit de gedetineerde zelf komen, het mag geen kopie van een ander zijn.

Lees hier meer over de Gedichtenwedstrijd 2023:

Het is zover! De gedichtenwedstrijd kent een winnaar en vrijdag 6 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het opgenomen Exodusconcert in Volgspot. De foto's zeggen genoeg over de sfeer. 
Klik na 6 oktober hier voor het terugluisteren van de uitzending op Radio 5. 
WS_20231004_010
Ark Mission organiseert ieder jaar, in samenwerking met het Justitiepastoraat, Exodus en de KRO-NCRV een gedichtenwedstrijd voor gedetineerden. Deze gedichtenwedstrijd wordt uitgezet ten behoeve van het Exodusconcert dat KRO-NCRV op Radio 5 uitzendt in het programma Volgspot.
Het Exodusconcert is een jaarlijks terugkerend initiatief en heeft als doel om maatschappelijke bewustwording te creëren: ook ex-gedetineerden moeten de kans krijgen om opnieuw een leven op te bouwen. Ark Mission ondersteunt dit initiatief omdat wij geloven dat ieder mens een nieuwe kans verdient. Een selectie van de gedichten inclusief speciale vermelding van de winnaar wordt in de Bajesagenda opgenomen.
Een aantal gedichten uit het verleden die in de Bajesagenda terecht zijn gekomen, kunt u hieronder lezen. 

Steun de Bajesagenda!
Ark Mission ontwikkelt en financiert de Bajesagenda al meer dan 30 jaar. Door bezuinigingen op de geestelijke verzorging onder gevangen wordt het belang van de agenda steeds groter. Help ons om jaarlijks deze agenda te blijven uitgeven. Voor € 50,- kunt u 10 gedetineerde mannen en vrouwen een pastorale agenda schenken. Helpt u mee?