Menu

Gedichtenwedstrijd gevangenen

2023 Ark Mission - Gedichtenwedstrijd flyer half geknipt voor websiteDe jaarlijkse gedichtenwedstrijd is weer begonnen. Een gedichtenwedstrijd voor gedetineerden? Jazeker, want uit alle inzendingen worden drie gedichten genomineerd. Uit deze drie wordt door een vakjury een winnaar gekozen. Het winnende gedicht wordt op muziek gezet en ten gehore gebracht tijdens het Exodusconcert wat in november 2023 op de radio zal zijn. Gedetineerden van de PI’s in Nederland en België kunnen een gedicht (of tekening) inleveren. Het thema van dit jaar is ‘Ik ben…’. Gedichten die bij dat thema passen maken ook kans om opgenomen te worden in de nieuwe Bajesagenda 2024. De drie genomineerde gedichten komen sowieso in de Bajesagenda.

‘Ik ben…’, een groot thema met meerdere antwoorden. Gaat het hier om wat je bent, wie je bent, wat je gedaan hebt of juist niet? Dat is aan de gedetineerde om woorden aan te geven.

Gedichten moeten aan een aantal criteria voldoen om kans te maken: het gedicht moet in het Nederlands zijn geschreven, maximaal 200 woorden, geen scheldwoorden of vloeken. Het gedicht moet betekenisvol en inhoudelijk sterk zijn met enige poëtische kwaliteit. En uiteraard moet het uit de gedetineerde zelf komen, het mag geen kopie van een ander zijn.

Lees hier meer over de Gedichtenwedstrijd 2022:

Het was zover! De gedichtenwedstrijd kent een winnaar en maandagavond 7 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het opgenomen Exodusconcert in Volgspot. De foto's zeggen genoeg over de sfeer. Het winnende gedicht is van Stephan, 'Het is zoals het is', lees het hele gedicht hier.
Klik hier voor het terugluisteren van de uitzending op Radio 5.
 Exodus_Concert_24 Exodus_Concert_30
Exodus_Concert_34
Ark Mission organiseert ieder jaar, in samenwerking met het Justitiepastoraat, Exodus en de KRO-NCRV een gedichtenwedstrijd voor gedetineerden. Deze gedichtenwedstrijd wordt uitgezet ten behoeve van het Exodusconcert dat KRO-NCRV op Radio 5 uitzendt in het programma Volgspot.
Het Exodusconcert is een jaarlijks terugkerend initiatief en heeft als doel om maatschappelijke bewustwording te creëren: ook ex-gedetineerden moeten de kans krijgen om opnieuw een leven op te bouwen. Ark Mission ondersteunt dit initiatief omdat wij geloven dat ieder mens een nieuwe kans verdient. Een selectie van de gedichten inclusief speciale vermelding van de winnaar wordt in de Bajesagenda opgenomen.
Een aantal gedichten uit het verleden die in de Bajesagenda terecht zijn gekomen, kunt u hieronder lezen. 

Steun de Bajesagenda!
Ark Mission ontwikkelt en financiert de Bajesagenda al meer dan 30 jaar. Door bezuinigingen op de geestelijke verzorging onder gevangen wordt het belang van de agenda steeds groter. Help ons om jaarlijks deze agenda te blijven uitgeven. Voor € 50,- kunt u 10 gedetineerde mannen en vrouwen een pastorale agenda schenken. Helpt u mee?
2022-10 gedicht genomineerde Mama mag ik jouw telefoon zijn        2022-10 gedicht genomineerde Het is zoals het is
2022-10 gedicht Always have hope voor op website