Menu

Lees de verhalen van (ex-)gedetineerden

Lees de verhalen van (ex-)gedetineerden

"En eentje waar Lukas wel in staat!"

Ik herinner me nog goed dat een gedetineerde tijdens de Alpha Prisons gespreksgroep wilde uitleggen wat een hopeloos geval hij was. Hij refereerde daarom naar zichzelf als 'de verloren zoon'. We vroegen of hij dat verhaal kende, maar hij had geen idee dat dat uit de Bijbel kwam. We pakten de Bijbel erbij en lazen het verhaal uit Lukas 15.

Toen hij hoorde hoe de verloren zoon door de vader met open armen ontvangen werd, kon de gedetineerde zijn oren niet geloven. Hij rende direct naar de Geestelijk Verzorger en vroeg of hij zelf een bijbel kon krijgen. "En wel eentje waar Lukas in staat!" zei hij er nog bij.

Detentie kent veel verlies

“Mijn vrouw heeft mij verlaten terwijl ik in de gevangenis zit."
Het zijn niet alleen de gevolgen van de foute daden in detentie. Ook verlies van omgeving en kunnen terugkeren of opnieuw beginnen kan je ontnomen worden. Keuzes die anderen, soms gedwongen door eigen omstandigheden, voor je maken.

"Ik zag het niet meer zitten om verder te leven, bij Alpha kon ik hierover praten. Ik heb toen voor het eerst in lange tijd gehuild. Ze hebben toen ook voor mij gebeden. Nu wil ik toch verder gaan met mijn leven."

Waarom Alpha Prisons?

Ieder mens is van waarde en geliefd door God. Daarom behoort iedereen de kans te krijgen om het evangelie te horen op een begrijpelijke manier, die aansluit bij zijn of haar leefwereld. Jezus’ boodschap van hoop en licht is nodig binnen de muren van een gevangenis. Juist daar is wanhoop en uitzichtloosheid aanwezig. Veel gedetineerden zijn op zoek naar zingeving en staan open voor verandering. Jezus redt mensen niet slechts voor een leven na de dood, Hij verandert ook mensenlevens hier en nu. Een nieuwe start met een schone lei is een hemels geschenk waar veel deelnemers naar verlangen.

'Alpha Prisons is hoop voor de toekomst' - Dorien, geestelijk verzorger