Menu

Interview met Rivelino

Aandacht maakt voor gevangenen het verschil om écht te veranderen

Final KNAB DSC6539 kleinRivelino Rigters, ambassadeur van het gevangenenwerk van Ark Mission:
“Ik wil jonge gevangenen hoop bieden door te vertellen hoe ik eruit ben gekomen.”

“Ik voelde me angstig en werd moe van het steeds achter mijn rug om moeten kijken.” Rivelino Rigters (42) vertelt over zijn jeugd. Hij zit diep in de criminaliteit en zakt steeds verder weg in de problemen. “Ik kon niet meer op vrienden vertrouwen. Ik voelde me steeds vaker depressief.” 

Rivelino verlangt naar een uitweg. Op dat moment komt hij in contact met een Amerikaanse jeugdgroep die een zomeractie houdt met de jeugdgroep van een kerk in Amsterdam-Noord. “Ze nodigden me uit voor een voetbalwedstrijd en daarna mocht ik ook nog mee eten in hun jeugdhonk. Het viel me meteen op hoe aardig iedereen tegen elkaar deed. Na het eten werd er nog een toneelstuk opgevoerd over het leven en situaties waarin je moet kiezen tussen goed en kwaad. Tijdens de voorstelling gebeurde er iets waardoor het verhaal bij me binnenkwam en ik emotioneel brak. Ik was helemaal in tranen. Een van de jongens praatte met me en bad voor me. En toen, tijdens het gebed kwam er een enorme rust over me als nooit tevoren, een zware last viel van me af.” 

Als Rivelino korte tijd later besluit met de jeugdgroep mee te gaan op een zomerkamp, speciaal gericht op muziek en sport, krijgt hij meer uitleg over God en wat een persoonlijke relatie met Jezus inhoudt. Rivelino: “Ik heb toen een bewuste keuze gemaakt voor God en besloot mijn oude leven achter me te laten. Opnieuw ervaarde ik een grote rust. Ik kwam geestelijk herboren uit het zomerkamp.” 

Jonge criminelen hoop bieden
Jaren later is Rivelino rapper en songwriter en zet hij zich in voor jeugdige criminelen. Hij geeft rapworkshops in jeugdgevangenissen. Ook helpt hij met zijn team jongeren binnen en buiten jeugdgevangenissen met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten.

“Belangrijk voor de jongeren is dat ik echt bent, geen masker op heb en serieus in hen geïnteresseerd ben. Dat hebben ze keihard nodig. Ze worstelen ook met vragen als: ‘Kan ik straks nog thuiskomen of moet ik ergens anders wonen? Hoe kom ik aan werk of een uitkering? En zullen de mensen mij nog accepteren als ze erachter komen dat ik een criminele achtergrond heb?’ 

Ik wil de jongeren hoop bieden, door mijn eigen verhaal te vertellen, door hen mijn boeken te laten lezen en mijn muziek te laten horen. Ik hoop ik dat ze geïnspireerd raken door hoe ik eruit ben gekomen én dat ze nieuwsgierig worden naar rol die God in mijn leven heeft gespeelt en nog altijd speelt.”

Boek Bloedband met aansprekende verhalen

Cover Bloedband 1,2 mb kleinDrie jaar geleden kreeg Rivelino Rigters het idee om de verhalen die hij in de gevangenis te horen kreeg te verzamelen en te bundelen tot een boek. Als titel koos hij voor Bloedband. Het boek bevat verhalen van achterblijvende familieleden en vrienden maar ook van gedetineerden. Het zijn indringende verhalen aan de hand van thema’s, zoals vriendschap, broederschap, vader- en moederschap en liefde. Rivelino vertelt ook uit zijn eigen leven en deelt levenswijsheden bij elk van de thema’s. En dat is een absolute meerwaarde!

Bloedband is een hoopgevend boek dat bovendien is voorzien van prachtige foto’s, song- en rapteksten, gedichten en illustraties van gedetineerden. Het lezen waard! 

Steun Ark Mission met een vast bedrag vanaf € 5,00 euro per maand gedurende minimaal één jaar klik hier, en stuur een mail naar info@arkmission.nl om het boek van Rivelino Bloedband (winkelwaarde € 20,50, inclusief verzendkosten) gratis als welkomstgeschenk te ontvangen.

Persfoto2 Blackrockstar 2016 kleinAmbassadeur gevangenenwerk 
Rivelino is ambassadeur van het gevangenenwerk van Ark Mission en is enthousiast over de gedichtenwedstijd voor gevangenen. “Deze wedstrijd stimuleert jongeren op een creatieve manier hun gevoelens te uiten. Ze voelen zich erkend en hun talent wordt zichtbaar, en dat geeft een boost aan hun zelfvertrouwen. Voor het winnende gedicht heb ik nog een soundtrack geschreven.

Geweldig dat Ark Mission ieder jaar de Bajesagenda uitgeeft. Deze brengt structuur in hun leven én ze voelen ze zich geliefd. Ze gaan door het dak als ze ontdekken dat hun eigen gedicht of rap erin voorkomt!

Geweldig ook dat zoveel donateurs van Ark Mission meedoen met het schrijven van kerstkaarten voor gevangenen. Dat geeft hen echt het gevoel dat iemand aan ze denkt of om hen geeft. 

Gevangenen hebben net als iedereen behoefte aan een goede vriend, broer of zus waaraan ze hun verhaal kwijt kunnen. Echte aandacht kan het verschil maken tussen berusting of de moed opbrengen om écht te veranderen. Echte aandacht maakt het verschil!” 

Help Ark Mission om duizenden gevangenen te bereiken met de Bajesagenda, gedichtenwedstrijd en de kerstkaartenactie. Doet u mee? Klik dan hier