Menu

Huppelende kalveren

Hou je ook zo van de lente? Het frisse groen aan de bomen, de zonnige avonden, die eerste keer dat je zonder jas op een terrasje gaat zitten – van het voorjaar worden veel mensen vrolijk.

Vanuit mijn flatje heb ik uitzicht over weilanden, en ik kan intens genieten van de lammetjes die er rondrennen. Ik moet in dit jaargetijde vaak denken aan een Bijbeltekst: ‘Maar voor jullie die ontzag voor mijn naam hebben zal de zon stralend opgaan, de zon die gerechtigheid brengt en genezing in haar vleugels draagt. Huppelend als kalveren die op stal hebben gestaan zullen jullie naar buiten komen.’ (Maleachi 3:20)

Het Bijbelboek Maleachi, de bron van deze tekst, is een dialoog tussen God (bij monde van Maleachi) en het volk. Zo lees je in het eerste vers: ‘Ik heb jullie lief – zegt de HEER –, en jullie zeggen: “Waaruit blijkt die liefde dan?”’ Gods volk neemt Hem niet erg serieus, maar klaagt wel als Hij hun niet zegent. God laat het er niet bij zitten. Hartstochtelijk gaat Hij hun achterna. ‘Keer terug naar mij – zegt de HEER van de hemelse machten –, dan zal ik naar jullie terugkeren.’ (Maleachi 3:7)

De eerste woorden van Maleachi zijn een prachtige geloofsbasis, ook voor ons: ‘Ik heb jullie lief – zegt de HEER.’ (Maleachi 1:1) Een paar honderd jaar na deze dialoog laat Hij zien hoeveel Hij van ons houdt, als Hij zijn Zoon zendt. Hij brengt gerechtigheid en genezing, waar Hij ook gaat.

Maar om écht van Gods liefde te kunnen genieten, moet je Hem serieus nemen. Want Hij houdt teveel van je om een matte, halfslachtige relatie genoeg te vinden. En Hij houdt niet alleen van jou, maar ook van de mensen om je heen – hoe je hun behandelt, doet ertoe. Hij wil je bovendien niet delen met een andere liefde. Daarom is de boodschap van Maleachi: heb ontzag voor God, geef Hem je hart, het beste wat je hebt. Als je dat nog niet deed, doe het dan nu! Zo wordt je leven als een mooie lentedag. De zon komt op, de kalfjes komen huppelend naar buiten.  

Erica Kramer

Redacteur en blogger

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd