Menu

In vuur en vlam

In vuur en vlam

DoorLianne van Dijk Datum20 september 2019 0 reacties

bonfire-1835829_1920.jpg

Het scheelt maar weinig of de mouw van zijn toga had vlamgevat. Enthousiast gooit de dominee nog wat extra hout op het kampvuur dat hij samen met de kinderen zorgvuldig heeft opgebouwd. ‘Let there be light,’ roept hij vrolijk. De mensen die langs de kerk lopen kijken hem verward aan – verbaasd, maar toch ook wel nieuwsgierig. Wat is er gaande, daar op het grasveld voor de kerk?

Engeland
Ik woonde destijds pas net in Engeland. Het was nog zomer toen de eerste etalages zich vulden met heksenhoeden en zombiemaskers. In eerste instantie besteedde ik er niet zoveel aandacht aan. Ik vergeleek het met paaseitjes in januari en pepernoten in augustus – de winkels zijn er nu eenmaal graag op tijd bij. Maar toen de maand oktober aanbrak, brak Halloween pas echt los. ‘Fright nights’, ‘Night of the dead’, ‘Zombie zones’, de posters en foto’s van evenementen volgden elkaar in rap tempo op. Ook mijn buurkinderen werden in Halloweenoutfits gestoken. Bij een driejarig buurmeisje dropen de geschminkte littekens en bloeddruppels van haar gezicht af.

De dominee uit de plaatselijke Anglicaanse kerk wist er wel raad mee. Elk jaar nodigde hij kinderen en hun ouders uit om juist naar de kerk te komen op de avond van Halloween. ‘Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, ik maak het alsnog best spannend,’ zo vertrouwde hij me toe.

Gloed
Terwijl ik het kampvuur bekeek kon ik niet anders dan hem gelijk geven. Het was allesbehalve saai en het enthousiasme van de dominee werkte aanstekelijk. De mensen uit de buurt bleven staan kijken – de gloed van het vuur verlichtte hun gezichten.

Met een joviaal gebaar nodigde de dominee hen uit om dichterbij te komen. ‘Mensen weten diep vanbinnen heel goed waar ze zich wel en niet mee bezig moeten houden,' vertelde hij me. 'Dat heeft God in ze gelegd. Ik hoef ze er alleen maar aan te herinneren.’

Light in the night
Toen mij vanuit Ark Mission werd gevraagd of ik ideeën had bij een project dat een christelijk geluid laat horen in de periode rond Halloween, moest ik denken aan deze dominee en zijn kampvuur. Ik moest denken aan de mensen in de buurt, die als vanzelf naar het licht toe getrokken werden. Ik moest denken aan de gloed van het vuur.

Het kernteam dat het afgelopen jaar aan Light in the night werkte, heeft zich ingezet met dezelfde vurigheid als die Engelse dominee. Het resultaat is de website www.lightinthenight.nl, met materialen die scholen en kerken helpen bij het verspreiden van een boodschap van licht en leven, juist rond Halloween. Zodat steeds meer mensen in vuur en vlam zullen komen staan. (Maar pas natuurlijk wel een beetje op met die kampvuren.)

Lianne van Dijk

Lianne is projectleider 'Light in the night' voor Ark Mission. Daarnaast is ze auteur van o.a. de boeken Van stress naar stilte en Hier vind je hoop. Voor Ark Mission schreef ze het bemoedigingsboekje Ik zie het niet meer zitten.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd