Menu

Kracht in zwakheid

Kracht in zwakheid

DoorLianne van Dijk Datum19 februari 2020 0 reacties

sterk

Kracht wordt zichtbaar in zwakheid. (2 Korintiërs 12:9)

Stel je voor dat je mag kiezen tussen twee deuren. Op de ene deur staat ‘kracht’, op de andere ‘zwakheid’. Welke kies je?

Ik zou het wel weten: kracht, natuurlijk. Wie wil er nu niet sterk zijn, alles aankunnen, de wereld aan je voeten hebben liggen? Zwakheid, daar hebben we over het algemeen niet zoveel mee. Het levert weinig op en er is niet veel vrolijks aan. Nee, doe mij maar kracht.

Dat klinkt mooi, en als je inderdaad de keuze hebt dan is die snel gemaakt. Maar er zijn periodes in je leven dat de keuze voor jou wordt gemaakt. Je bent een tijdje zwak – misschien wel juist als gevolg van een periode waarin je telkens weer sterk bent geweest en signalen van je lichaam en je geest genegeerd hebt. Met een flinke dosis vastberadenheid kun je vermoeidheid, spanningen en stress best een tijd naar de achtergrond verbannen, maar op een gegeven moment is de rek eruit. In het boekje Ik ben moe schrijf ik daarover:

“Als je dat punt bereikt, word je letterlijk stilgezet. Het is geen keuze meer of je wel of niet door wilt gaan met zwoegen en ploeteren, het gaat simpelweg niet meer. Je lichaam zegt ‘ho’, je geest zegt ‘stop’. Je reserves zijn tot op de bodem uitgeput. Je staat diep in het rood – en het valt niet altijd mee om dat te accepteren. Als je lange tijd in de jaagstand hebt gestaan, is de overgang naar stilstand niet vanzelfsprekend. Als je gewend bent aan een leven dat in het teken staat van ‘doen’, van bezig zijn en nuttig zijn, dan kan het je zwaar vallen om plots geen bezigheden te hebben om op terug te vallen. Je agenda ziet er beangstigend leeg uit. Als mensen je vragen hoe het met je gaat, is het antwoord niet meer standaard ‘druk’. Druk is veranderd in moe.”

Herken je je in dit beeld? Dan kan het zomaar zijn dat jij je op dit moment verbannen voelt tot die deur met ‘zwakheid’. Daar kan veel teleurstelling en frustratie bij komen kijken. Toch zou ik je willen uitnodigen om op jouw moment ook op zoek te gaan naar de kracht die je in je hebt. De kracht om keuzes te maken, de kracht om ‘nee’ te zeggen tegen sommige dingen, en daarmee ‘ja’ tegen jezelf en wat jij op dat moment nodig hebt.

Kracht en zwakheid hoeven geen tegenpolen te zijn. In periodes van (noodgedwongen) zwakheid kun je juist jouw kracht ontdekken. De kracht die in jou is gelegd door Hem die nooit vermoeid raakt.

Lianne van Dijk
Projectcoördinator bij Ark Mission en auteur van het bemoedigingsboekje Ik ben moe. Ze schreef o.a. ook Van stress naar stilte en Hier vind je hoop.

Kijk op arkmission.nl/bemoedigingsboekjes voor meer informatie over onze pastorale serie.

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd